Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 11 december 2014

Tigerungar flyttar från Nordens Ark

Stiftelsen Nordens Ark har för första gången skickat amurtigerungar till andra parker som arbetar med bevarandearbetet av arten.  Nyligen signerade även Nordens Ark och Världsnaturfonden, WWF, ett avtal om att fortsätta med amurtigerprojektet på plats i Ryska Fjärran Östern.

Pressmeddelande från Stiftelsen Nordens Ark 11 december 2014

I april 2013 fick Stiftelsen Nordens Ark tre tigerungar. Dessa ungar är några av de värdefullaste amurtigerungar som finns i EEP-programmet just nu. EEP står för European Endangered Species Program, och dit är stora delar av europas zoologiska parker anslutna. Programmet syftar till att bevara utrotningshotade arter. 

Nordens Arks amurtigerhona hittades när hon var tre månader gammal och var ensam i Promorskiy Kray i Ryssland. Det är oklart om tigermamman föll offer för tjuvskytte eller blev påkörd av en bil, då två tigrinnor förolyckades under samma tidsperiod och båda två hade mjölk i juvret som indikerar att de fått ungar nyligen. När tigerungen antogs i EEP-programmet kom hon in med nytt blod, och placerades sedan på Nordens Ark i Bohuslän.
- Hon är mycket värdefull, berättar Ewa Wikberg, biträdande zoolog på Nordens Ark. 

När amurtigerhonan nedkom med ungar förra våren var det till stor glädje, nu är tigrarna tonåringar och vanligtvis i det vilda börjar de att separera sig från sina föräldrar när de är 18 månader. 
- I det vilda kan de gå längre tillsammans eftersom att de inte är så skickliga jägare till en början, säger Ewa Wikberg. 
Alla tre tigerungar har lådtränats, det innebär att Nordens Ark inte har behövt söva tigrarna inför transporten.
- Det är lugnare och säkrare för tigrarna om de kan gå in själva i transportlådan, att söva innebär alltid en risk och det är jobbigt för djuret. Djurvårdarna har gjort en jätteinsats med träningen, säger Ewa Wikberg. 

I onsdags lämnade den sista tigern Bohuslän och har nu kommit fram till sin nya park i Tjeckien. De andra tigrarna har skickats till Helsingfors och Magdiburg. 
- Nästa gång honan löper kommer vi att sätta ihop vårt avelspar så får vi se om det blir några små amurtigerungar till nästa år, säger Ewa Wikberg. 

Det är också klart att Nordens Ark i samarbete med Världsnaturfonden, WWF, förlänger amurtigerprojektet i Ryska Fjärran Östern. Ett projekt som drivits från 2011 till och med 2014 och har finansierats av Svenska PostkodLotteriet. Under de tre åren som projektet har drivits har antalet tigrar i området fördubblats. Nu fortsätter projektet i ytterligare tre år.