Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 4 juni 2024

För första gången någonsin har tre små indiska pricksköldpaddor kläckts i Sverige. I mitten av april la två av våra honor ägg och nu har den första kullen kläckts.


Nykläckt unge av indisk sköldpadda. Foto: Jimmy Helgesson

Förra sommaren invigde vi SköldpaddsArken här på Nordens Ark. En unik anläggning där ett intensivt arbete för att rädda några av världens mest hotade sköldpaddor bedrivs. Den indiska pricksköldpaddan är en av arterna och har som sagt lagt ägg redan i år.

- Det är väldigt roligt och ett gott betyg på att sköldpaddorna trivs, säger Jimmy Helgesson som ansvarar för sköldpaddorna på Nordens Ark. De första tre sköldpaddorna har redan kläckts och nu väntar vi på fyra till.

Den indiska pricksköldpaddan är idag starkt hotad och ungarna blir ett viktigt tillskott i arbetet med att rädda arten. Precis som så många andra sköldpaddor är det pricksköldpaddans speciella utseende som idag är det främsta hotet mot arten.

- Husdjurshandeln är ett stort problem som drabbar många arter, fortsätter Jimmy. Ju mer spektakulärt utseende man har desto populärare är man tyvärr.


Följ äggen via livekamera

Via en kamera kan man följa äggen dygnet runt och även live via Nordens Arks hemsida.

- Det är kul att vi kan dela den här upplevelsen med allmänheten, lägger Jimmy till. Vi väntar med spänning på att de fyra resterande äggen ska kläckas.


Indisk pricksköldpadda. Foto: Marie Mattsson

Fakta om indisk pricksköldpadda
Längd: 40 cm
Vikt: 6 kg

Den indiska pricksköldpaddan har ett relativt stort huvud och starka käkar som är effektiva vid hantering av mat så som snäckor och kräftdjur. Huvud, ben och skal är fulla av gulvita prickar mot svart bakgrund.

Honan lägger ägg i två omgångar. Varje gång läggs 18-30 ägg. Boet byggs i lerig jord och äggen kläcks i början av regnperioden i maj-juni.

På vintern håller arten sig gömd under buskar, vattenväxter eller torra blad. Sommartid lever den i stillastående vatten och solar sig på stockar, stenar eller i strandbanken.