den 7 oktober 2016

Ensam utterunge räddad, finns nu på Nordens Ark

På fredagsförmiddagen kom en ensam utterunge, en liten hona, till Nordens Ark. Det är Länsstyrelsen i Jönköping som räddat den föräldrarlösa ungen som nu kommer att få stanna på Nordens Ark tills hon är stor nog att klara sig själv. 

Två dagar i rad har Länsstyrelsen i Jönköping fått rycka ut och ta hand om ungen som hittats ensam och övergiven i Tranås. Första gången sattes den tillbaka i det område där den hittades och där man vet att det finns vuxna uttrar. När räddningstjänsten dagen därpå åter fick hämta ungen, den här gången hittades den under en container, bestämde man sig för att vända sig till Nordens Ark för att få hjälp. 

På torsdagseftermiddagen kontaktade Länsstyrelsen i Jönköping Ewa Wikberg, zoolog på Nordens Ark för att höra om vi kunde hjälpa till. Nordens Ark har hållit uttrar i många år och att hjälpa till var självklart. Redan på fredagsförmiddagen kom ungen, som uppskattas vara två månader gammal till Nordens Ark. Ungen har undersökts av vår djursjukvårdare och den är lite tunn och mycket hungrig, men verkar i övrigt vara i bra kondition. 

- Under helgen kommer ungen att övervakas noga av djurvårdare som ser till att den äter, kissar och bajsar och inte uppvisar några sjukdomssymptom. Om det ser ut att gå bra kommer den att flytta till ett inomhushägn i vårt karantänsområde, säger Ewa Wikberg. 

Uttern kommer nu att få stanna på Nordens Ark tills hon är stor nog att klara sig själv och fånga fisk på egen hand. Om allt går bra ska hon sedan släppas ut i naturen igen. 

Vi instämmer i Länsstyrelsens rekommendation att man inte ska ta hand om vilda djurungar, även om de ser ut att vara övergivna. Föräldrarna finns oftast i närheten och kommer att ta hand om sina ungar.