Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 13 september 2016

Världsunika grodor födda på Nordens Ark

Som första djurpark i världen har Nordens Ark lyckats få den akut hotade montserratgrodan, eller kycklinggrodan som den också kallas, att leka och föröka sig. Endast ett fåtal individer finns kvar i det vilda och avelsarbetet är därför mycket viktigt för att rädda arten.

Montserratgrodan är en av världens mest hotade grodor och läget i det vilda är akut. Den svampsjukdom som hotar jordens amfibier har även drabbat grodorna på öarna Montserrat och Dominika i karibiska havet. Bara ett fåtal montserratgrodor finns kvar i det vilda och Nordens Ark deltar nu aktivt i bevarandearbetet med arten.

- Så sent som i april i år fick vi de första montserratgrodorna från Durrel Wildlife Park och ZSL London Zoo i England och det är fantastiskt att redan nu kunna rapportera om lyckad parning. Vi har arbetat hårt med att skapa perfekta förutsättningar för grodorna, med rätt miljö, temperatur och luftfuktighet, säger Kristofer Försäter som är ansvarig för avelsarbetet med montserratgrodorna på Nordens Ark.

När det var dags för parning sänktes temperaturen och luftfuktigheten i terrariet under en veckas tid för att simulera så naturliga förhållanden som möjligt. Efter en vecka höjdes temperaturen igen och regnskurar introducerades på nätterna. Det dröjde inte länge innan hanen kom i stämning och redan första natten sågs han sitta på en liten förhöjning och utstöta höga, drillande parningsljud. I det angränsande terrariet verkade honan intresserad och dörren mellan dem öppnades.

Tjugo dagar senare upptäcktes ett fint skumbo som honan satt och vaktade. Vi var noga med att inte störa henne, men när boet tjugoen dagar senare var borta förlorade vi hoppet. Hade parningen misslyckats? När hanen åter började drilla lockande var vi i stort sett säkra på det och vi började planera för nästa parningssäsong. Lite för tidigt skulle det visa sig då två små grodor kröp fram ur sina gömmor.

Nordens Ark är en del i ett världsomspännande samarbete för att rädda bland annat den akut hotade montserratgrodan och paret som nu fått ungar är genetiskt betydande för arten. Årets ungar är därför mycket värdefulla och kommer att spela en stor roll för avelprogrammet och en framtida utplantering av montserratgrodor i det vilda. Förhoppningsvis kommer även London Zoos montserratgrodor att få ungar i år, något som är mycket viktigt för det fortsatta avelsarbetet.


Högupplösta bilder finns på http://nordensark.se/press/pressbilder/

För mer information kontakta:
Kristofer Försäter, ansvarig för avelsarbetet med montserratgrodorna på nordens Ark, 0730-628365
Tom Svensson, press- och bildansvarig på Nordens Ark, 0703-16 23 36

För artinformation:
http://nordensark.se/vara-djur/amfibier-och-reptiler/montserratgroda/