den 25 september 2014

Vårt sto sätts ut i det vilda

För första gången ska ett av våra Przewalski vildhästston sättas ut i ett reservat i Kazakstan. Idag, torsdag, hämtas stoet från Stiftelsen Nordens Ark för att transporteras till Tyskland.

I Tyskland kommer stoet att ingå i en grupp om fem andra hästar från avelsprogrammet EEP i Europa. Där kommer de att gå i det flera hektar stora Weilburg reservatet. Hästarna kommer där att få möjlighet att anpassa sig till varandra och bli en flock. 
- Stona kommer från flera olika ställen. Om de är en sammansvetsad flock klarar de sig bättre, säger Leif Blomqvist, zoolog på Stiftelsen Nordens Ark.

Hästarna kommer till en början leva i semireservatet i Tyskland för att vänja sig med omställningen. Det är viktigt att se att de inte drar på sig några skador och att de är i perfekt kondition innan de flyttas över till Kazakstan. 
- Det kommer att vara en stor omställning för hästarna, de kommer till en ny omgivning med nya hästar. De måste fastställa rangordningen dem emellan och det kan bli en del fajter till en början, berättar Leif Blomqvist. 
Allt eftersom kommer tillsynen att minska. Till våren kommer flocken troligtvis att flyttas till ett stort reservat i Kazakstan. Det är första gången ett sto som fötts upp på Nordens Ark sätts ut i det vilda. 
- Stona har valts ut för att de är unga hästar på två till tre år, som genetiskt sätt passar bra ihop, säger Leif Blomqvist.

Prewalskis vildhäst är den enda kvarlevande vildhästen. De lever i en flock som leds av ett ledarsto. När stona sedan flyttat till Kazakstan kommer de att få sällskap av en hingst.

För mer info kontakta

Leif Blomqvist, zoolog på Stiftelsen Nordens Ark, 0732-75 48 33