Djur och natur på lekterapi

Nordens Ark har under flera år arbetat med konceptet Grön hälsa där natur- och djurupplevelser används för att öka den fysiska och psykiska hälsan hos människor. Nu har vi startat ett projekt där dessa upplevelser även ska erbjudas barn som av olika anledningar befinner sig, under kortare eller längre tid på sjukhus. 

Vi samarbetar just nu med lekterapiavdelningarna på Norra Älvsborgs sjukhus (NÄL) och Skaraborg sjukhus Skövde (SKAS) för att skapa upplevelser med djur och natur för de barn som kommer i kontakt med lekterapin på sjukhusen. Att besöka sjukhus för olika typer av behandlingar som barn och ungdom kan vara både läskigt och skrämmande. Lekterapin har en stor roll i att skapa normalitet och glädje för dessa barn. Vår del är att även ge dem möjlighet att uppleva djur och natur även om de inte kan lämna sjukhuset. 

I projektet skapar vi olika digitala upplevelser som barnen får ta del av för att känna att de kommer nära djur och natur. Ett populärt inslag när vår pedagog besöker sjukhuset är att ta på sig ett VR-headset och följa med in i hägnet för röd panda. Här blir känslan att man skulle kunna sträcka ut handen och klappa pandan. På läsplattor får barnen ta del av en app där man kan lära sig mer om djuren som finns på Nordens Ark och där finns också olika film-serier som barnen kan titta på. Vi har skapat filmer med till olika experter som arbetar på Nordens Ark eller få se Oskar, 12 år, följa med och sköta om olika djur i parken. Till detta har vi också köpt in böcker och spel med anknytning till djur och natur som finns på lekterapi-avdelningarna.

I slutet av projektet kommer flera barn och deras familjer som varit delaktiga i projektet att erbjudas ett besök med upplevelser på Nordens Ark.


Detta projekt har möjliggjorts med stöd från Allmänna arvsfonden och Bidragsstiftelsen.