Djur och natur på lekterapi

Nordens Ark har under flera år arbetat med konceptet Grön hälsa där natur- och djurupplevelser används för att öka den fysiska och psykiska hälsan hos människor. Nu har vi startat ett projekt där dessa upplevelser även ska erbjudas barn som av olika anledningar befinner sig, under kortare eller längre tid på sjukhus. 

Under de närmaste tre åren kommer Nordens Ark att samarbeta med lekterapiavdelningarna på Norra Älvsborgs sjukhus (NÄL) och Skaraborg sjukhus Skövde (SKAS) för att skapa upplevelser med djur och natur för de barn som kommer i kontakt med lekterapin på sjukhusen. Att besöka sjukhus för olika typer av behandlingar som barn och ungdom kan vara både läskigt och skrämmande. Lekterapin har en stor roll i att skapa normalitet och glädje för dessa barn. Vår del blir att även ge dem möjlighet att uppleva djur och natur även om de inte kan lämna sjukhuset. 

I projektet kommer olika digitala upplevelser att skapas. Tanken är att det ska finnas olika filmer från djuren på Nordens Ark som barnen på lekterapi kan titta på  när det passar dem. Men även att vi ska göra digitala guidningar som direktsänds till barnen så att de kan “följa med” en guide till ett djur och ställa frågor direkt till guiden. Pedagoger från Nordens Ark kommer även att besöka de två sjukhusen för att träffa de barn som har möjlighet och skapa roliga och lekfulla möten med barn och ungdomar.  

I slutet av projektet kommer flera barn och deras familjer som varit delaktiga i projektet att erbjudas ett besök med upplevelser på Nordens Ark.


Detta projekt har möjliggjorts med stöd från Allmänna arvsfonden och Bidragsstiftelsen.