den 8 mars 2021

Den hotade cabottragopanen har fått sällskap

Lagom till helgen flyttade en ny hona in till cabottragopanen på Nordens Ark. Hon anlände från Chester Zoo, England, redan i december men har suttit i karantän och väntat ut det stränga vintervädret innan hon äntligen fått flytta ut i parken.

-Det är en mycket speciell liten fasan, säger John Söderlindh som är fågelskötare på Nordens Ark. Till vardags ser den kanske lite brun och oansenlig ut, men i parningstid visar hanen upp sig i all sin prakt.

Under några få dagar på våren, inför häckningen uppvaktas honan med ett fantastiskt spel. Hanen har en alldeles speciell ritual där han blåser upp en vackert färgad strupsäck och ett par klarblå ”horn”. Allt i ett försöka visa honan vilken fantastisk hane han är.


Efter ett sista besök hos veterinären fick den lilla tragopanhonan flytta ut i parken. 

Nordens Ark är den enda parken i Sverige som håller arten och med lite tur kommer man i slutet av mars kunna se parningsspelet.

Arten lever i sydöstra Kina och trots skydd i form av fridlysning minskar den i hela sitt utbredningsområde. På grund av skogsavverkningar och omställning av naturskog till plantager och åkermark är cabottragopanen hotad.

Ett arbete för att bevara arten har inletts. Många av fåglarna som ingår i avelsprogrammet finns hos privata djurhållare och bara några få djurparker har lyckats föröka arten. I samarbete med den europeiska djurparksföreningen, EAZA, försöker därför parker som Nordens Ark att aktivt arbeta med för att öka antalet cabottragopaner.

-Förhoppningsvis kan vårt nya par bidra med ungar i framtiden, fortsätter John och avslutar leende, de verkar i alla fall intresserade av varandra.