Fjällgäss släpps ut i det vilda
Årets utsläpp av den hotade fjällgåsen har börjat. Efter att ha färdats 126 mil från Nordens ark upp till Arjeplogsfjällen släpptes idag 32 fjällgäss ut i det vilda.
Den långa resan är till ända och nu börjar ett nytt liv i det fria för de fjällgäss som färdats från Bohuslän upp till fjällvärlden med både lastbil och helikopter. Gässen placerades först tillfälligt i utsättningshägn för att vänja sig vid sin nya omgivning och varva ner efter den långa resan. Idag öppnades hägnen och de 32 fjällgässen tog sina första trevande steg ut i det vilda.
Inom kort kommer gässen att bilda flock med sina vilda artfränder, något som är viktigt då de oerfarna fåglarna kan behöva lite vägledning på sin resa söderut till hösten. Tre av de utsläppta individerna är också märkta med GPS-sändare vilket innebär att vi kommer kunna följa deras flytt och få mer kunskap om den här arten, som är akut hotad i Sverige.
- Årets utsättning har gått bra, säger John Söderlind, ansvarig för fjällgässen på Nordens Ark. Det är fantastiskt att se när fjällgässen lämnar sina utsättningshägn för att påbörja sitt nya liv i det vilda.
Fjällgäss på sin första dag i det vilda. Foto: Emma Nygren
Om en vecka kommer ytterligare en utsättning ske, denna gång i Gällivarefjällen. Platserna för utsläppen väljs omsorgsfullt för att kunna matcha var de vilda fjällgässen befinner sig. Utsättningar av fjällgäss sker nu för trettonde året i rad och sakta men säkert visar projektet positiva resultat. Allt fler av de utsläppta fåglarna överlever och hittar tillbaka ”hem” till sina utsättningsområden och ett flertal av projektfåglarna häckar i området.
Arbetet med avel och utsättning är en del i Projekt fjällgås som är ett samarbete mellan Nordens Ark, Svenska Jägareförbundet och Norrbottens Ornitologiska Förening och genomförs inom ramen för arbete med åtgärdsprogram för hotade arter.
Målsättningen för Projekt Fjällgås är att det i framtiden ska finnas en livskraftig population av arten i de svenska fjällen.