den 7 maj 2018

Hjälp oss bryta tystnaden - en kamp för Asiens sångfåglar

Det finns få saker som är så fridfulla som att höra fåglarna kvittra en tidig morgon. Vem har inte varit ute i skogen och njutit av fåglarnas vackra sång eller suttit på altanen med en kopp kaffe och lyssnat på koltrastens lugnande melodi från trädet bredvid? Föreställ er nu dessa scenarier fast utan fågelsång. Föreställ er skogar helt tomma på fågelliv och där tystnaden ekar i avsaknad av deras vackra sång.

Detta håller på att bli verklighet i regnskogarna runt om i Sydostasien och nu startar en kampanj för att hejda den pågående utrotningen av asiatiska sångfåglar och att sprida kunskap och medvetenhet om hoten mot dessa fåglar.

I Sydostasien hotas regionens vilda sångfåglar av utrotning på grund av en ohållbar djurhandel. En handel där vilda fåglar fångas in för att användas i traditionella sångfågeltävlingar, för att hållas som husdjur och statussymboler, och för att användas inom den traditionella asiatiska medicinen eller helt enkelt som mat.

Foto: Emma Nygren

För att belysa behovet att skydda och bevara Sydostasiens hotade sångfåglar lanserar den europeiska djurparksorganisationen EAZA nu kampanjen Silent Forest – Asian Songbird Crisis  Kampanjen kommer att pågå under två år och fokuserar på att öka medvetenheten om situationen och ska samla in pengar till utvalda bevarandeprojekt. Nordens Ark deltar i kampanjen och hoppas kunna öka medvetenheten om det allvarliga läget.  

Målet med EAZA-kampanjen är att hejda den pågående utrotningen av asiatiska sångfåglar och att sprida kunskap och medvetenhet om hoten mot dessa fåglar. Nordens Ark kommer på olika sätt informera om kampanjen i parken, på hemsidan och på sociala medier. Vi kommer också sälja produkter till förmån för kampanjen i vår butik, där pengarna oavkortat går till de projekt som kampanjen stödjer och som arbetar med att bevara sångfåglarna och deras livsmiljöer.

Mer information om kampanjen finns på www.silentforest.eu/ och på vår hemsida