den 26 mars 2020

Cabottragopanerna spelar för första gången

Det är vår i luften och kärleken spirar både här och där. På Nordens Ark har tranorna börjat dansa, storkarna är i full gång med bobygget och några av dem har redan lagt sig på ägg. Men allra roligast är ändå att cabottragopanerna spelar för första gången. Det är ett fantastiskt skådespel som man kan ha turen att få se i parken.

Många fåglar har spektakulära parningsspel där hanen på olika sätt visar upp sig för honan inför parbildning och häckning. Cabottragopanen har en alldeles speciell ritual där hanen blåser upp en vackert färgad strupsäck och ett par klarblå ”horn”. Allt i ett försöka visa honan vilken fantastisk hane han är. Och igår lyckades han, för första gången visade honan sig lite imponerad över hans ansträngningar.

-Det är första gången vi ser det här, säger John Söderlindh som ansvarar för tragopanerna på Nordens Ark. Det är mäktigt att se och nu hoppas vi så klart att honan blir tillräckligt imponerad av honom.


Cabottragopan hane och hona på Nordens Ark. Foto: John Söderlindh

Cabottragopanen är en hönsfågel som lever i Himalayas bergsmassiv från Kashmir genom Myanmar till centrala och sydöstra Kina. Arten hotas av jakt och skogsavverkningar som splittrar upp deras livsmiljöer. Trots skydd i form av fridlysning minskar antalet cabottragopaner i hela utbredningsområdet.