Nordens Ark ber allmänheten om hjälp med inventeringen av grönfläckiga paddor
Förra årets succé gör att Nordens Ark nu för andra året i rad ber allmänheten om hjälp för att inventera antalet grönfläckiga paddor på Öland. Paddan som räknas som Sveriges mest sällsynta och hotade groddjur finns idag endast på ett fåtal isolerade platser i Skåne och Blekinge.
- ”Plåta en padda” är ett Citizien Science-projekt som drog i gång förra året och det är precis som det låter, berättar Kristofer Försäter som är ansvarig för projektet på Nordens Ark. Om man är på Öland och får syn på en padda eller groda, så tar man en bild, film eller ljudupptagning med mobiltelefonen och skickar till oss.
Kristofer betonar att man inte ska flytta eller röra djuren, utan bara dokumentera och skicka till [email protected]. Helst med så noggranna platsdata man kan.
Fotografera paddan eller grodan rakt ovanifrån för bästa identifiering. Foto: Marie Mattsson
Att be allmänheten om hjälp med att ”Plåta en padda” visade sig vara en succé. Förra året skickades 58 bilder av grodor och paddor i området in och hela 15 av dem visade sig vara grönfläckiga paddor. Ett fantastiskt resultat som gav mersmak.
- Vi hoppas så klart få in ännu fler observationer i år, fortsätter Kristofer, och chanserna bör vara goda. Redan nu har flera spelande hanar av grönfläckig padda hörts i Ottenby på södra Öland.
Projektet drivs i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län
En av Sveriges mest hotade amfibier
Nordens Ark har i många år varit engagerad i bevarandet av den grönfläckiga paddan. Varje år föds tusentals paddor upp och släpps ut i det vilda. I nästa vecka görs första utsläppet för året i Högby hamns fågelskyddsområde på Öland. Och redan om en månad är det dags för nästa utsläpp.
Grönfläckig padda. Foto: Claes Andrén