den 20 november 2020

Nya katter på Nordens Ark ska rädda vildkatten i Skottland

Vildkatten är Skottlands mest hotade däggdjur. En gång var den vanlig i landet, men idag återstår bara några få individer. I veckan anlände två vildkatter från Tyskland till Nordens Ark. Vildkatter vars ungar ska hjälpa till att rädda arten.

Minskade livsmiljöer, jakt och korsningar med tamkatter har gjort att vildkatten i Skottland idag befinner sig på gränsen till utrotning. Utan snabba insatser kommer den inom kort att ha försvunnit helt från det vilda. Djurparker, bevarandeorganisationer och privata aktörer har nu gått samman för att rädda arten genom aktiv avel/uppfödning av vildkatter som kan släppas ut i det vilda.

Nordens Ark har i veckan tagit emot två nya individer, en hona och en hane från parker i Tyskland. Förhoppningsvis får de ungar redan till våren, ungar som kommer skickas till Skottland för att bli avelsdjur på det nya avelscentret. Projektet på Nordens Ark kommer senare att utökas med ytterligare två avelspar.


- Ungarna från de här vildkatterna är otroligt viktiga för arbetet med att rädda arten, säger Emma Nygren bevarandebiolog på Nordens Ark och ansvarig för projektet. De kommer tillföra helt nya, viktiga gener till vildkatterna i Skottland.

Saving Wildcats är ett nystartat samarbete för att rädda vildkatten i Skottland. Projektet som leds av Royal Zoologickal Society of Scotland ligger i Cairngorms National Park och det är i det området ungar kommer att släppas ut. Ungarna från Nordens Ark tre avelspar kommer att skickas till Skottland. Minst 20 vildkatter om året kommer släppas ut mellan 2022 och 2026, ett flertal av dem kommer att förses med GPS sändare för att förse forskarna med information.

Saving Wildcats är ett samarbete mellan Zoological Society of Scotland (RZSS), Nordens Ark, Scottish Natural Heritage, the Cairngorms National Park Authority, Forestry and Land Scotland och Junta De Andalucía och projektet är möjligt tack vare finansiering från EU-LIFE.

Se film när en av vildkatterna tar sin första titt på sitt nya hem här!