den 22 juli 2015

Pallaskattungar födda på Nordens Ark

Pressmeddelande från Stiftelsen Nordens Ark 22 juli 2015

Nordens Ark har återigen fått en kull pallaskattungar. Förra året överlevde alla ungar och kunde skickas till djurparker runt om i Europa. Med stärkt kunskap hoppas vi nu kunna upprepa denna framgång. Dessutom har Nordens Ark ingått i ett nytt samarbete med fokus på att lära sig mer om pallaskatten i det vilda.

- Pallaskatten är en mystisk katt och kunskapen kring arten är fortfarande väldigt låg, berättar Emma Nygren, biolog och ansvarig för projektet på Nordens Ark. 

Projektet drivs i samarbete med Snow Leopard Trust och Royal Zoological Socitey of Scotland. Det här är en förlängning av det snöleopardprojekt som drivits i flera år. Syftet är att ta reda på om pallaskatten finns i samma område som snöleoparderna i Gobiöknen i Mongoliet. En fördel med samarbetet är att samma faciliteter, som används för att studera snöleoparderna, även kan användas till forskning på pallaskatt.


Det finns många frågor som saknar svar. I djurparker är det allmänt känt att pallaskatter är extra känsliga mot en parasit som kallas toxoplasmos. Det har lett till hög dödlighet bland pallaskattungar. Det är ännu inte känt huruvida denna parasit även drabbar vilda pallaskatter. Projektet ska till en början drivas under tre år.
- Vi hoppas under dessa tre år hitta svar på några av frågorna, säger Emma Nygren.
I nuläget finns det möjlighet att njuta av denna speciella katt på Nordens Ark och genom att besöka parken stödja projektet. Årets kattungekull föddes i majmånad och börjar nu ge sig ut på upptäcksfärder i hägnet. Än är inte orosmolnen borta, förra årets framgång och kunskapsutbyte med andra djurparker i Europa, har gett en god start för även denna kull.

För mer info:

Ewa Wikberg, zoologisk chef, 070-190 3248
Emma Nygren, biolog, 072- 558 0334

Läs mer om pallaskatt här:

http://nordensark.se/vara-djur/daggdjur/pallaskatt/

Ladda ner högupplöst pressbild på http://nordensark.se/press/pressbilder/ eller mejla Tom Svensson på [email protected]