Radiosändare ska rädda den grönfläckiga paddan
I en unik studie försågs 17 grönfläckiga paddor från Nordens Ark med radiosändare under några veckor i september. Därefter följdes deras rörelser och beteenden noga såväl dag- som kvällstid. Resultaten från studien som kommer att pågå under fem år ger oss ovärderlig information och hjälper oss rädda arten från utrotning.
Under tre veckor i september inleddes försöken inför en ny unik metodstudie som under fem år ska kartlägga och öka förståelsen för hur grönfläckiga paddor beter sig i det vilda, hur stora områden de rör sig i och vilka marker de nyttjar.
-När vi får svar på de här frågorna kan vi arbeta bättre och effektivare för att rädda den grönfläckiga paddan från att försvinna, säger Kristofer Försäter som är ansvarig för arbetet med de grönfläckiga paddorna på Nordens Ark.
Paddorna utrustades med en 2 cm lång radiosändare med antenn och fästes med ett bälte runt ”midjan” på paddan. Alltihop väger bara 2 gram och verkar inte bekymra paddorna det minsta. När försöket avslutades pejlades paddorna in och radiosändarna togs av på de som fortfarande hade dem kvar. Bältet är konstruerat ungefär som ett katthalsband och gjort så att paddorna kan ta sig ur dem.
Kristofer Försäter pejlar in grönfläckiga paddor. Foto: Nordens Ark
Under försöket utrustades 17 vuxna paddor från Nordens Ark med radiosändare och släpptes ut i det vilda på Öland. Redan de första dagarna kom glädjande och förvånande resultat.
-Det visade sig att paddorna rörde sig både längre och snabbare under tolv timmar än vad vi hade trott. En av dem hade tagit sig en sträcka i kuperad terräng som fågelvägen motsvarar 600 m, det är långt när man bara är 8 cm stor, fortsätter Kristofer.
Studien sker i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar och kommer att pågår under fem år. Varje år kommer 25 individer att under en begränsad tid förses med sändare.