Snöleoparder och vinter i Gobi
Nu är Nordens Ark och Snow Leopard Trust forskare tillbaka efter ytterligare en vinter i Gobi där han fortsatt arbetet med att ”gå på kluster” – dvs. besöka de platser de radiomärkta snöleoparderna stannat upp. Besöken görs förstås efter att leoparderna gått vidare för att inte störa deras naturliga beteende. Platserna undersöks för att få mer kunskap om var snöleoparderna slår sina byten, var dom tar sina legor, hur länge dom stannar i sina legor, och hur detta påverkas av hur varmt eller kallt det är. Även om det är nog inte kylan rent tempraturmässigt, utan kylan i form av blåst, som påverkar snöleoparderna mest.
Gustaf i en av grottorna där snöleopardshonan F12 vilade några timmar ett par nätter innan Gustaf var där.
– Man märker stor skillnad på var dom tar sina legor på vintern och övriga delen av året, säger Gustaf. På vintern tar dom ofta sina legor i små grottor eller en liten bit ner från dom högsta topparna där det är lä medan andra tider på året ligger dom ofta högst uppe på topparna där det blåser mer, men katterna kan se mycket längre.
Gustaf hann även med att fira det Mongolska nyåret (Tsagaan Sar) när han var där och firade högtiden med sin kollega Khisghee och hans familj.
– Mongoliet är ett väldigt spännande land med en spännade kultur och folk dom lever nära naturen, säger Gustaf som är hemma en månad innan det bär av till Mongoliet igen. Detta för att fånga och märka nya snöleoparder och fortsätta gå på kluster.
Läs mer om snöleoparden och bevarandearbetet med arten här
Gustaf och Khisghee under Tsagaan Sar (det Mongolska nyåret).
En daglega ca 20 meter nedanför krönet på en av topparna där snöleopardshanen M24 vilade några timmar i lä och med bra sikt österut (där snöleoparden låg där ryggsäcken ligger).