den 20 oktober 2021

Solenergi räddar utrotningshotade sköldpaddor på Nordens Ark

I samband med att Nordens Ark intensifierar sitt arbete för att rädda utrotningshotade sköldpaddor byggs en ny avelsanläggning i parken. En anläggning som kommer värmas upp med solel. I ett samarbete med Yokk Solar AB tar Nordens Ark nu ytterligare ett viktigt kliv i det ständigt pågående hållbarhetsarbetet.
 
Läget för världens sköldpaddor är akut och många arter kommer inte överleva utan ett intensivt räddningsarbete. Framförallt måste situationen i det vilda förbättras, men det tar tid. Till dess är enda lösningen för många arter att hålla räddningspopulationer i avelsanläggningar. 
 
Inom kort påbörjas byggnationen av anläggningen som kommer att anpassas till djurens naturliga miljöer med sandbankar för äggläggning, utrymmen för äggkläckning och uppfödning av ungar.  


Nordens Ark arbetar sedan tio år tillbaka med flera hotade sköldpaddsarter, bland annat McCords ormhalssköldpadda som bedöms redan vara utrotad i det vilda. Foto: Marie Mattsson

- Det har varit viktigt för oss att hitta en lösning där anläggningen helt kan värmas upp och drivas av förnyelsebar energi, säger Mats Höggren, VD på Nordens Ark. Glädjande nog har vi hittat det i samarbetet med Yokk Solar AB.  

Tillsammans skapar nu Nordens Ark och Yokk Solar AB förutsättningar för att rädda de akut hotade sköldpaddorna och skapa en varm och trygg miljö för dem.  
 
- Det är med stolthet vi samarbetar med Nordens Ark och blir deras partner i den gröna elektrifieringen, säger Therese Jällbrink, VD Yokk Solar AB. Att verka i den lokala miljön och vara katalysator i regionens omställning till grön el är vår vision, och i fallet med Nordens Ark blir det extra tydligt hur närproducerad el kan göra skillnad för djur- och naturliv, fortsätter Therese. 

Therese Jällbrink, Vd Yokk Solar AB och Mats Höggren, Vd Nordens Ark. Foto: Nordens Ark