NA_MM-3683_ormhalssköldpadda_webb.jpg

McCords ormhalssköldpadda

Chelodina mccordi

Typiskt för ormhalssköldpaddor är att de kan vika den långa halsen bakåt och skydda huvud och hals under ryggskölden.

Vikt: 0,6 kg
Längd (exkl. hals och huvud): 20 cm

McCords ormhalssköldpadda är en medelstor sköldpadda med en bred ryggsköld. Ytan är grov och på stora individer kan skölden ha en dal längs mitten. Skölden planas ut runt sidorna och det bildas en kant som går runt hela skölden. Den har en 22 cm lång sköld och nästan lika lång hals.

Färgerna varierar en del, men vanligast är en grå underton med individuell teckning ovanpå. Även bukskölden är relativt bred och har ett triangelformat hack utskuret på bakre delen. Bukskölden är ljusare än ryggskölden, toner i gult till brons är vanligt. Kantlinjer runt de olika plattorna som skölden består av bildar mönster.

Huvudet är ganska brett och liknar en orms i formen. Halsen är väldigt lång i förhållande till kroppen, därav artens namn. De mjuka delarna på kroppen är delvis täckta av små fjäll och är ofta grå på ovansidan och vita på undersidan. Arten har fyra klor och simhud på varje fot.

Honan är större än hanen.

Arten lever i näringsrika, grunda sötvattensjöar, sumpmarker eller konstbevattningsdammar. Den är nattaktiv och spenderar huvuddelen av sitt liv i vatten. Under torkan söker de individer vars vattensamling torkat ut skydd i hålor, under stenar eller i lövhögar i närheten av vattensamlingen. Där stannar de tills vattnet kommit tillbaka igen. De individer vars vattensamling inte torkar ut, gömmer sig inte utan förblir aktiva.

Från början var arten vanlig på matbordet bland lokalbefolkningen. Så är inte fallet idag. Dess naturliga biotoper försvinner successivt då jordbruket använder sig av allt mer mark. Men det största hotet mot sköldpaddan är den illegala husdjurshandeln. Arten är väldigt populär som husdjur och eftersom den uppehåller sig i grunda sjöar och konstbevattningsdammar är den relativt lätt att fånga.

Den enda platsen i världen där sköldpaddan lever vilt är på ön Roti i sydöstra Indonesien. 

McCords ormhalssköldpadda ingår i Nordens Arks bevarandeprojekt En Ark för världens sköldpaddor. Nordens Ark är koordinator för den europeiska stamboken för McCords ormhalssköldpadda.

Just nu planerar vi för byggstart avelscentret En Ark för världens sköldpaddor i januari 2022.

Läs mer


Bli fodervärd

Faddrar

EcoOnline Fadder Guld