den 4 maj 2022

Storken har kommit och åtta små ungar kläckts

I dagarna kläcktes årets första storkungar på Nordens Ark. Än så länge är de vita och ulliga med svart näbb, men det dröjer inte länge innan de vuxit sig stora och för varje dag ser de mer och mer ut som sina föräldrar. När ungarna är redo att lämna sina föräldrar kommer de att skickas till Storkprojektet i Skåne för att släppas ut i det vilda.
 
-Det är alltid roligt på våren när djurungar föds, säger Dick Liljegren som är djurvårdare och ansvarig för storkarna på Nordens Ark. Extra roligt är det eftersom vi kan göra naturvårdsnytta och släppa ut djuren i det vilda.

Få fåglar är så mytomspunna som de vita storkarna. Redan från barnsben lär vi oss att barn kommer med storken. Länge trodde man också att ett storkbo på taket hindrade att taket började brinna.Tidigare var den vita storken en vanlig fågel i Europa men har tyvärr blivit alltmer sällsynt i stora delar av sitt forna utbredningsområde, främst på grund av bristen på mat. När våtmarker dikas ut för att öka mängden åkermark försvinner storkarnas föda.

För inte så länge sedan var den vita storken helt försvunnen från Sverige. Tack vare ett idogt och långvarigt bevarandearbete börjar den nu så sakta komma tillbaka och betecknas idag "bara" som akut hotad. Ett gott betyg till alla dem som varit inblandade i arbetet.

Nordens Ark har i flera år samarbetat med Storkprojektet i Skåne. Varje år skickar vi våra ungar till Skåne där de släpps ut i det vilda. Det årliga storksläppet drar många besökare som kommer för att se hundratals storkar flyga till väders och bege sig söderut för att förhoppningsvis återvända till Sverige en dag. I år är storksläppet den 30 juli, missa inte det!


I samarbete med Svenska Postkodlotteriet och Storkprojektet i Skåne