Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 21 juli 2021

Våra storkungar släpps ut i det vilda

Det har varit en bra vår för de vita storkarna på Nordens Ark och i fredags kördes årets 21 ungar ner till Skåne för att tillsammans med Storkprojektets storkungar släppas ut i det vilda på lördag.

Nordens Ark arbetar sedan flera år aktivt tillsammans med Storkprojeket i Skåne och storkungar som kläcks på Nordens Ark skickas varje sommar för att tillsammans med hundratalet andra storkar släppas ut i det vilda. I år sker det lördag 24 juli.

-Det har varit ett bra år för våra storkar, säger Dick Liljegren som ansvarar för storkarna på Nordens Ark och som tidigare i somras var i Skåne och hjälpte till med ringmärkningen av årets ungar. Vi fick 21 fina storkungar som kommer att släppas ut i det vilda på lördag, fortsätter han.


Årets storkungar redo för flytt. Näbben på unga storkar är svart och får den karaktäristiska röda färgen som vuxna. Foto: Dick Liljegren

Målet med arbetet är att återigen få en livskraftig storkstam i Sverige. För att bygga upp en vild stam är det viktigt att det varje år i augusti-september flyttar ett stort antal ungstorkar från Skåne. Varje år släpps därför alla ungar som födds upp i hägn ut för att tillsammans med de vilda storkarna i området flytta söder ut över vintern. När dessa storkar några år senare är redo för att häcka återvänder de till Sverige och Skåne.

 Det är ett långsiktigt och tålamodskrävande arbete men trenden är tydlig, antalet storkar som häckar i Sverige ökar. I mitten på 50-talet var storken i princip försvunnen, främst på grund av den massiva omställningen till jordbruksmarker, men tack vare alla insatser ser det idag betydligt ljusare ut även om arten fortfarande räknas som starkt hotad i vårt land.

Storkprojektet 
Storkprojektets mål är att Skåne ska få tillbaka en vild storkstam. Storkprojektet startade 1989. Förutom att föda upp och släppa ut storkar, arbetar projektet med att sätta upp boplattformar och uppmuntra nätbolag att synliggöra luftledningar. Projektet drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes ornitologiska förening.