den 14 april 2024

Vinter i Gobi

Gustaf Samelius som är forskare för Nordens Ark och Snow Leopard Trust har tillbringat vintern i Gobiöknen i södra Mongoliet. Där var han för att ”gå på vinterkluster” – vilket innebär att han besökte platser där radiomärkta snöleoparder tagit sina legor, dvs stannat till och vilat. På så sätt kunde han studera vad de äter, var de slår sina byten, var de stannar för att vila och hur det varierar över året. Allt för att bättre förstå snöleoparderna bättre och varför de är så knutna till bergen.

Gobiöken är ett väldigt kargt och torrt landskap och det varken snöar eller regnar särskilt mycket där – men det blåser mycket och är ett extremt inlandsklimat med kalla vintrar. Något som också märktes på var snöleoparderna tar sina legor enligt Gustaf.


Nyfallen snö i Gobi. Foto: Gustaf Samelius

-Det var slående att se att dom tog sina legor i lä, säger han. Många av daglegorna var fortfarande uppe på topparna men dom låg 20 - 30 m ner på läsidan och rätt många var i små grottor.

Honan Presnel är ett exempel på det. På alla hjärtans dag låg hon i en mer eller mindre hjärtformad grotta i den röda graniten. Eftersom det var blåsigare än vanligt var det skönt även för Gustaf att snöleoparderna valde att vila i lä. På så sätt kunde även han sitta och värma sig lite innan han gick vidare till nästa ställe.

-Det är spännande att besöka dom platser de besökt och fascinerande att tänka att bara några dagar tidigare hade det legat en snöleopard och vilat där jag satt, fortsätter han.


Gustaf passar på att vila lite i lä innan han går vidare till nästa lega. Foto: Gustaf Samelius

Nu är Gustaf hemma en månad innan det bär av till Gobi igen – denna gång för att fånga och märka nya snöleoparder, och fortsätta gå på kluster för att samla in mer information.

Läs mer om hur vi arbetar för att bevara snöleoparderna. 

Arbetet sker i samarbete med Snow Leopard Trust