Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 23 maj 2019

World Turtle Day på Nordens Ark

Idag är det World Turtle Day - sköldpaddornas dag – och på Nordens Ark väljer vi att fokusera lite extra på denna hotade djurgrupp. Mer än 50% av världens sköldpaddor riskerar att dö ut inom kort om inget görs.

Idag jobbar Nordens Ark med tre sköldpaddsarter som alla är akut hotade, McCords ormhalssköldpadda, vietnamesisk dammsköldpadda och asiatisk storhuvudsköldpadda. Läget för ormhalssköldpaddan beskriver hur akut läget är. För bara 25 år sedan beskrevs arten för vetenskapen för första gången, och idag är den troligen redan utdöd i det vilda.

En del av arbetet som görs på Nordens Ark är att hålla genetiskt viktiga avelsgrupper med förhoppningen att kunna använda dessa när framtida utplanteringsprojekt blir aktuella. Dessutom är Nordens Ark med och finansierar ett fältprojekt i Vietnam där man jobbar för att arbeta fram metoder för utsättning av sköldpaddor som beslagtagits från den illegala handeln för att de åter skall kunna släppas tillbaka i det vilda.

Den här veckan träffas den europeiska djurparksorganisationen EAZAs amfibie- och reptilgrupp på Nordens Ark (EAZA Amphibian and Reptile TAG) för att gemensamt bestämma vilka arter man ska jobba med. Ett arbete där de olika sköldpaddornas hotgrad och vilka möjligheter man har att göra skillnad för dem leder fram till en arbetsplan.

- Det finns så mycket som behöver göras och tillsammans kan vi med uppfinningsrikedom, gemensamma resurser och kunskap faktiskt stoppa utrotandet av en hel djurgrupp, säger Jimmy Helgesson som är projektansvarig för sköldpaddorna på Nordens Ark.

Jimmy är dessutom ansvarig för den europeiska stamboken för McCords ormhalsskölpadda. Som stamboksförare ansvarar man för att säkerställa att det finns en genetiskt sund population i djurpark. En population som kan användas när utplanteringar blir aktuellt i framtiden.


McCords ormhalssköldpadda. Foto: Marie Mattsson

Sköldpaddorna har funnits länge på vår jord, de såg dinosaurierna komma och gå och nu står de inför sin egen utrotning. Det hårda skalet som tidigare skyddat dem råder inte bot på människan framfart. Hoten är många och efterfrågan stor. Skogar och vattendrag har dammsugits i sökandet efter sköldpaddor att sälja som husdjur eller som delikatess på matbordet. Lika vanligt är det att kroppsdelar från sköldpaddor används inom den traditionella asiatiska medicinen då de tros bota en mängd sjukdomar.