Bete och brand

Brand och bete – nyckelfaktorer för tempererade öppna ekosystem: Effekter av brand och bete på ved- och örtartade växter (2015-2023)

Avslutat projekt 

I Ekoparken pågick mellan 2015-2023 en unik forskningsstudie. Vi undersökte hur unga trädplantor och kärlväxter påverkas av bete och brand, två viktiga naturliga störningar. Syftet har varit att se vilka metoder som kan användas i naturvårdsarbete för att hålla landskapet öppet.

Innan människan började bruka marken, tror många forskare att det var stora växtätare och även naturligt förekommande bränder som formade landskapet. När jordbruket senare tog över fortsatte denna process i form av betande boskap, slåtter och så kallad svedjebränning. Men idag har mängden betande boskap minskat drastisk och bränder bekämpas i så stor utsträckning det går. Detta gör att tidigare öppna landskap snabbt växer igen, något som skapar problem för den delen av mångfalden som kräver mycket ljus och återkommande bete.

Det vi ville testa i vår studie var hur olika träd och buskar, men även kärlväxter, reagerar på olika typer störningar. En störning, är en händelse som förändrar miljön på något sätt. Det kan vara långvarig torka, en översvämning eller som i vårt fall bete av stora växtätare och bränder. Man kan tycka att sådana händelser förstör naturen, men det är inte så enkelt. Naturen behöver förändras för att så många olika arter som möjligt ska kunna trivas.

I Ekoparken satte vi därför upp 24 provytor där vi har planterat olika träd och buskar och även sått in olika arter av kärlväxter. Provytorna betades av våra egna kor och brändes också i olika omgångar. Både träd, buskar och kärlväxter inventerades flera gånger om året för att se hur de påverkades av behandlingarna.

Forskningsstudien är unik, aldrig tidigare har man studerat påverkan av både bete och brand på detta sätt på våra breddgrader. Liknande studier har gjorts i Afrika och i Polen, i Bialowieza som är en av de sista urskogarna i Europa, men i dessa studier har man mest tittat på påverkan av bete av vilda djur. I och med att vi använde oss av tama betesdjur har en mer kontrollerad studie kunnat genomföras. Förhoppningen är att resultatet ska ge en ökad förståelse för hur vi kan bevara vårt artrika öppna landskap där blommor, fjärilar och andra djur trivs.

Vid frågor om projektet, kontakta:

Karin Amsten, Nordens Ark [email protected]
Mats Niklasson, Nordens Ark [email protected]

 

Publikationer

Resultaten är nu publicerade i en doktorsavhandling, som finns att läsa här (https://publications.slu.se/?file=publ/show&id=122528).

 

Hela forskningsstudien stöttades av Hasselbladstiftelsen och Thureus forskarhem och dessutom skänkte Svenska Skogsplantor AB hälften av de trädplantor som användes i studien.

I studien medverkade forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Mammal Research Institute i Bialowieza, Polen och Högskolan i Väst.