Rapportera igelkottar

2024 års Igelkottsräkning är avslutad!

Ett stort tack till alla som visat engagemang och delat med er av era fina möten med igelkottar, och även alla som rapporterat in frånvaron av igelkottar eller döda igelkottar.

Nu sammanställer vi alla siffror och gör oss redo för igelkottsräkningen som äger rum andra veckan i augusti 2025!

 



Frågor och svar kring Igelkottsveckan

Hur hjälps igelkottarna av att vi räknar dem under en vecka ?

  • Vi misstänker att igelkottarna har minskat i Sverige under en längre tid, men vi vet inte riktigt säkert och inte heller varför. Första steget är att börja samla in uppgifter om igelkottar, var de finns och inte finns. Idag saknas det bra underlag och vi har som ambition att igelkottsveckan ska bli ett flerårigt engagemang så att vi kan se hur "igelkottsmönstret" förändras över tid. Om den ökar eller minskar och var den påträffas.  
  • Kampanjen syftar till att väcka intresse för naturen i vår närmiljö och genom att delta i igelkottsräkningen hoppas vi på att öka intresset både för igelkottar och andra arter i vår närnatur. Och kampanjen innehåller också många konkreta tips till var och en som deltar hur trädgården kan göras mer igelkottsvänlig. Åtgärder som ofta också gynnar andra arter.

 

Hur många igelkottar måste räknas för att resultatet ska vara användbart? 

  • Det är svårt att nämna ett exakt antal. Men vi hoppas att riktigt många svenskar över hela landet vill delta i igelkottsräkningen. Ju fler som deltar, desto bättre kunskap får vi – som bidrar till forskningen om igelkottar.  

 

Hur används den data som samlas in?  

  • Alla igelkottsrapporter skickas vidare till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet. Artdatabanken kartlägger tillståndet för den biologiska mångfalden i Sverige och den data som rapporteras in blir tillgänglig för alla och kan användas till forskning för att sätta in rätt insatser. 

 

Hur kommer resultaten jämföras från år till år?  

  • Igelkottsveckan ska bli ett årligt event och alla rapporter kommer att sammanställas och införlivas i den samlade statistiken hos Artdatabanken. 
     

Hur deltar jag i räkningen när jag bor i en lägenhet i stan?  

  • Ta en promenad i ditt kvarter och räkna de levande och döda igelkottar du ser, eller om du inte ser någon alls. Du kan också ta dig ut i naturen! Tänk på att igelkottar gärna sover dagtid – och är mest aktiva mellan skymning och gryning. Så välj en kvällspromenad!   

 

Kan jag delta i räkningen utan att vara ute sent på kvällen?  

  • Vi har valt att lägga igelkottsveckan i augusti och då börjar det skymma redan vid 7-tiden på kvällen, så du behöver inte vara upp så sent!  
  • Ett tips är annars att gå upp riktigt tidigt, eftersom igelkottarna fortfarande kan vara vakna och igång vid klockan 5-6 på morgonen.  

 

Hur kan jag hjälpa igelkottarna när jag inte har en trädgård? 

  • Det finns många sätt! Om du inte har någon egen trädgård, så kan du föreslå att ni gör områdets gemensamma ytor mer igelkottsvänliga. Du kan också föreslå att din skola, arbetsplats – eller någon annan som har ett lämpligt område – tar ett aktivt beslut att tänka mer igelkottsvänligt.  
  • Hjälp oss gärna att sprida kampanjen genom att berätta om ditt engagemang eller dela länken till hemsidan nordensark.se/igelkottar eller wwf.se/sveriges-igelkottar i dina sociala medier. Använd hashtaggen #igelkottsveckan på Instagram och Facebook. 
  • Du får gärna skriva ut vår flyer och sätta upp den i din lokala mataffär, i trapphuset, hos trädgårdsföreningen eller i skolan. Tillsammans sätter vi fokus på igelkotten!  

 

Jag vill mata igelkotten som besöker mig, vad kan jag ge den? 

Igelkotten äter i första hand av insekter, sniglar och maskar, och gillar en trädgård med mycket liv i. Hjälp igelkotten ytterligare genom att erbjuda vatten (inte mjölk, de tål inte laktos) och katt- eller hundmat (gärna torrfoder uppblött i vatten) i trädgården. Igelkotten gillar proteinrik mat. Kom ihåg att hålla skålar och händer rena, för att minska risk för infektion mellan igelkott, husdjur och ägare.