den 17 november 2021

Det är klös i senaste nytillskottet på Nordens Ark

Två veckor gammal är han nu, den lilla amurtigerungen som föddes natten mellan fredag och lördag för två veckor sedan. Än så länge håller han sig i lyan tillsammans med mamman, men man kan följa livet i lyan live via Nordens Arks hemsidan.
 
Det är en efterlängtad liten unge som nu sett dagens ljus. Amurtigrarna på Nordens Ark är båda lite till åren komna och med åldern minskar sannolikheten för lyckade reproduktioner. Både honan och hanen värdefulla genetiskt och det var därför önskvärt att de fick ungar tillsammans. Båda har fått ungar flera gånger tidigare, men det här är deras första gemensamma.
 

Foto: Marie Mattsson
 
- Hanen kom till Nordens Ark från Orsa Rovdjurspark i februari, säger Camilla Wikberg som sköter om amurtigrarna på Nordens Ark. De fick lite tid att vänja sig vid varandra innan vi släppte ihop dem.
 
Arbetet med amurtiger är ett av de projekt som Nordens Ark arbetar aktivt med i ryska Fjärran östern. Vi ingår aktivt i det bevarandeprogram som finns för arten. Årets unge är en viktig kugge i det arbetet och kommer stanna kvar på Nordens Ark som vår nya avelshane.
 
Följ livet i lyan live!
Rovdjursungar föds relativt outvecklade med ögon- och öronöppningar slutna och det gäller även amurtigerungen. Den kommer att tillbringa första tiden i lyan med att äta, sova och växa till sig. Det kommer att dröja ett tag innan ungen börjar ge sig ut på upptäcktsfärd i hägnet. Men även då kommer den att gå tillbaka in i den trygga lya för att sova, vila, busa i halmen och äta.
 
Från och med idag kan man följa livet i lyan via livesändning på Nordens Arks YouTube-kanal. Besökare kommer också att kunna se livesädningen via en skärm i parken.

 

 

Nordens Arks arbete för att bevara amurtigern i ryska Fjärran östern sker i samarbete med Världsnaturfonden och Svenska Postkodlotteriet.