den 14 juli 2022

Live från Lyan – exklusiv livesändning inifrån pandalyan på Nordens Ark

Lagom till midsommar föddes två små ungar hos de röda pandorna på Nordens Ark. Via en livekamera i lyan kan man nu följa dem och deras mamma dygnet runt. Den röda pandan är starkt hotad och troligen finns så få som 2500 individer kvar i det vilda. Förhoppningsvis kommer livesändningen hjälpa till att skapa intresse för arten och öka medvetenheten om hoten pandorna står inför.  
 
Pandaungar är i sig inget ovanligt på Nordens Ark. Arten har funnits i parken sedan starten 1989 och under åren har 24 ungar fötts. Den här gången hade vi turen att kunna följa födseln via livekamera.

-Det var på morgonkvisten den 20 juni som jag på kameran kunde se honan”böka runt” en del och tvätta sig mycket, säger Fanny Svensson, djurvårdare på Nordens Ark, sedan tog det inte lång tid förrän den första lilla ungen syntes på kameran.


Tre veckor gammal pandaunge på Nordens Ark. Foto: Marie Mattsson

Kameror i lyorna installeras i första hand för att de är ett bra hjälpmedel för djurvårdarna som kan se vad som sker och hur djuren mår utan att behöva gå in och störa dem.

Ungarna ligger än så länge i tryggt förvar i lyan där mamman noga vakar över dem. Pandor föds blinda och det dröjer ett par veckor innan de öppnar ögonen. Om ett par månader kommer de nyfiket kikar ut ur boet, men redan nu har lyckliga besökare fått se en skymt av dem när mamman flyttat dem från ena lyan till den andra. 

-Det är ett naturligt beteende och i det vilda flyttar den röda pandan ofta sina ungar mellan olika lyor, berättar Emma Nygren som är bevarandesamordnare på Nordens Ark och ansvarig för arbetet för att bevara de röda pandorna i det vilda. Honan gör det för att skydda ungarna från rovdjur och på så sätt säkerställa deras överlevnad.


Live från lyan

 
Pandan – en nyckelart i Nepals bergsskogar
Den röda pandan är ett litet rovdjur som lever högt upp i Östra Himalayas bergsskogar. Som många andra arter i området är den starkt hotad och det kan finnas så få som 2500 individer kvar i det vilda.

Hotbilden mot området och de arter som lever där är oerhört komplext där skogsskövling, miljöförstöring, illegal jakt och handel med utrotningshotade djur alla spelar in. I den röda pandans utbredningsområde finns otaliga andra arter som också hotas när bergsskogarna minskar eller försvinner. 

- Årets pandaungar är ett viktigt tillskott till den räddningspopulationen som finns för att säkerställa den artens överlevnad. De är också viktiga ambassadörer som förhoppningsvis kommer hjälpa oss att skapa ännu mer uppmärksamhet om hoten mot de röda pandorna och vad som behöver göras för att rädda arten i det vilda, avslutar Emma.

Nordens Ark arbetar för att rädda de röda pandorna och de artrika bergsskogarna i Nepal genom ett samarbete med Red Panda Network och med finansiering av Svenska Postkodlotteriet.