djurbilder1200x560mindrepanda.jpg
djurbilder1200x560mindrepanda.jpg

Röd panda

Ailurus fulgens

Den röda pandans päls är svart på magen och rödbrun på ryggen. Ansiktet är vitt med tydliga röda teckningar. Pälsen är lång och tjock. Benen är korta och klorna mycket vassa. Under tassarna växer päls vilket är en anpassning till miljön med våta och hala grenar.

Vikt: 3 - 6 kg
Längd: 56 - 63 cm Mankhöjd: 25 cm

Den mörka buken och ljusa ovansidan är ett utmärkt kamouflage som gör pandan svår att upptäcka såväl från marken som från skyn. Pandan är skymningsaktiv och vilar större delen av dagen.

När den röda pandan äter använder den sina framtassar. Pandan saknar riktiga tummar, men det förstorade mellanhandsbenet fungerar som motstående "kuddar". Något som gör det lättare för pandan att gripa tag i bambugrenarna när den äter. Den mindre pandan tillbringar nästan hela dagen högt upp i träden och har anpassat sig väl efter det. De har stor hjälp av sina vridbara underarmar, tassarnas goda gripförmåga och klorna.

Röd panda är ett solitärt djur som lever ensam utom under parningssäsongen i december-mars. För att locka på varandra kommunicerar hanen och honan med många olika ljud som puffanden, kvitter, gälla skrik och visslingar.

Födan består framför allt av bambu som är en ganska näringsfattig energikälla. Det gör att pandan måste äta över fem kilo bambu per dag men även frukter, rötter, svampar, lavar, gräs och smådjur står på menyn.

Det främsta hotet mot arten är att dess livsmiljöer förstörs genom skogsavverkning och röjning för jordbruk. Det leder bland annat till att pandornas rörelseutrymme begränsas vilket skapar svårigheter för djuren att träffas under parningstiden.

Arten lever på höjder mellan 1 500 – 5 000 meter över havet i Himalayas bergstrakter och på Burmas högland. Området är delat i två geografiska delar som skiljs åt av Brahmaputraflodens dalgång.

läs mer om vårt bevarandearbete

Faddrar

Engström Shipping AB Guld
Virbac Danmark A/S Brons