den 22 oktober 2019

Vildhästar utsläppta i Ekoparken

Två av fjolårets föl av Przewalskis vildhäst släpps nu i Ekoparken på Nordens Ark. Där kommer de att gå tillsammans med visenterna, till glädje både för besökare och för den biologiska mångfalden.



Stora växtätare är lika viktiga för den biologiska mångfalden som de stora rovdjuren är. I takt med människans utbredning trängs djuren undan men det främsta hotet mot stora växtätare är jakt. Elefanter, noshörningar, bisonoxar, visenter och vildhästar är bara några exempel på stora växtätare som akut hotas av just jakt. Visenter och Przewalskis vildhästar har till och med varit utrotade i det vilda och finns idag kvar tack vare enorma kraftansträngningar från ideella krafter och djurparkernas idoga arbete.

På Nordens Ark har en grupp visenter i två års tid betat i Ekoparken och nu släpps även vildhästar ut i samma område. Två av Nordens Arks vildhästar finns nu i Ekoparken och skall inom kort gå tillsammans med visenterna. Nästa år kommer fler vildhästar att ansluta till gruppen.

-Det är ett viktigt och roligt projekt, säger Ewa Wikberg, zoolog på Nordens Ark. Förutom att det kommer bli fantastiskt för besökare och vandrare längs Ekoparksleden så är det viktigt för vårt arbete för den biologiska mångfalden här på säteriet.

Genom att ha både visenter och vildhästar som betar området stimuleras den biolgiska mångfalden på flera sätt. Visenter och vildhästar äter olika saker och påverkar marken de går på på olika sätt vilket ökar artrikedomen.