djurbilder1200x560prewalskis1.jpg
djurbilder1200x560prewalskis1.jpg

Przewalskis vildhäst

Equus ferus przewalskii

Przewalskis vildhäst är en kraftigt byggd häst med stort och brett huvud. Övre delen av svansen är korthårig, manen är upprättstående och arten saknar pannlugg. Färgen är vanligen gulbrun med svarta ben, svart man och svans. Magen är ljusare i färgen. Längs ryggen går en mörk strimma, en så kallad ål.

Vikt: 300 kg
Längd: 210 cm Mankhöjd: 130 - 135 cm

Faddrar

Jakobia Brons

Efter att ha varit utdöd i det vilda vandrar Przewalskis vildhästar åter fritt på den mongoliska slätten. Detta tack vare ett lyckat återinplanteringsprogram som pågått sedan 1992. Przewalskis vildhäst har riktigt gamla anor. Tidigare levde arten i sydvästra Mongoliet i områden med vida stäpper och salta öknar omgivna av berg. Målningar i Lascaux-grottan i Frankrike vittnar om att arten för 8 000 år sedan fanns i Frankrike.

Przewalskis vildhäst är den enda kvarlevande vildhästen. Till skillnad från andra vildhästar har den aldrig blivit domesticerad av människan. Arten är tåligare för vattenbrist än tamhästen. För att klara torra perioder kan arten lagra fett i nacken, ungefär som en kamel. Flocken leds av ett ledarsto. Hingstens uppgift är att försvara flocken mot faror, betäcka brunstiga ston och försvara sin position mot andra hingstar.

Utbredningen av människans tamboskap trängde undan arten från vattenhålen. En intensiv jakt bedrevs på vildhästen som dog ut i det vilda under 60-talet och länge enbart återfanns i djurparker. Nu finns arten återigen i det vilda. Przewalskis vildhäst lever idag i tre nationalparker i Mongoliet.