Gånggriften ’Glose Altare’

Den här typen av stenkammargrav kallas för gånggrift och har i folkmun länge kallats ”Glose altare”.

Idag är graven tillsluten med en jordhög som troligtvis från början täckte hela graven som har bestått av två kammare. Under brukningstiden kan graven ha varit öppen, endast tillsluten med en flyttbar sten. Inuti gånggriften kunde de avlidna antingen sitta var för sig eller ligga som aska i urnor sorterade i olika fack. 

Här begravdes människor för ca 5 000 år sedan, under yngre stenåldern. På den tiden stod havet ca 20 m över dagens nivå och gånggriften låg på ett utskjutande näs i det som senare skulle bli Åbyfjorden. Den signalerade även på så vis till andra att platsen var bebodd. Enligt uppgifter är graven utgrävd och fynd av keramik, flinta och ett skifferhänge har återfunnits.

Nycanderska gravplatsen

Löjtnant Axel Nycander och hans fru Augusta var arrendatorer på Åby säteri under andra halvan av 1800-talet. De stannade på gården i 47 år och fick tillsammans sex barn. Ett av dessa barn var Fredrik Nycander, den så kallade ”Bohusskalden”. Hela familjen och några av de anställda ligger begravda här vid Sollidenbacken, en av fem privata gravplatser i Bohuslän.

Att gravplatsen ligger i anslutning till en megalitgrav från stenåldern är ingen slump eftersom slutet av 1800-talet var en nationalromantisk tid då många förskönade Sveriges historia.