Bevarande av sisel

Sisel, även kallad europeisk jordekorre, var fram till 1950-talet vanligt förekommande på ängar och betesmarker. Arten är endemisk till centrala och sydöstra Europa, i länder såsom Ungern, Serbien, Rumänien, Bulgarien och Tjeckien.

På bara fyrtio år har arten minskat kraftigt och klassas idag som Starkt hotad på den internationella rödlistan IUCN. Siseln har utrotats från både Tyskland och Kroatien. Minskningen beror på att sislens livsmiljöer försvunnit i takt med att stäppmarker odlats upp och landskapet växt igen när andelen betande djur minskade. Idag håller sislar ofta till på mänskligt skapade platser såsom golfbanor, lekplatser, flygplatser, campingar och koloniodlingar – platser de tyvärr inte är särskilt välkomna på.

Många av de kvarstående populationerna är små, fragmenterade och riskerar lokal utrotning. För att rädda siseln från utrotning krävs direkta räddningsinsatser. Utsättningsprojekt för arten pågår i flera länder runt om i Europa.

Vad vi gör på Nordens Ark

I Tjeckien pågår ett utsättningsprojekt för att återinföra siseln till dess forna utbredningsområde. Projektet jobbar främst med att förstärka kvarvarande populationer, återetablera arten på nya platser genom utsättningar, samt att restaurera livsmiljöer så att de är lämpliga för sislarna. I bevarandearbetet arbetar man också med att inventera områden som kan eller kommer bli lämpliga livsmiljöer för sislar genom framtida utsättningar. Även forskning, utbildning och informationsspridning är viktiga delar i projektet.

För att bidra till återetableringen skickar Nordens Ark siselungar som är födda i parken till utsättningsprojektet i Tjeckien. År 2021 skickade vi våra första 18 siselungar för utsättning och året därpå 19 ungar. Det är flera djurparker runt om i Europa som bidrar med sislar till utsättningarna. Vilka sislar som ska skickas för utsättning bestäms av projektet för att få en så bred genetisk variation som möjligt, därför är det inte varje år som Nordens Ark direkt har möjlighet att bidra.  


Sisel under en hälsokontroll inför utsläpp i Tjeckien.

Aktuellt i projektet – juli 2024

Under juli månad transporteras 24 ungar från Nordens Ark till utsättningsplatsen Odolický vrch i Central Bohemian Highlands – en bergskedja i nordvästra Tjeckien.

Odolický vrch är en ny lokal för projektet där den första utsättningen av 40 sislar skedde 2023. Eftersom Odolický vrch ligger i närheten av existerande populationer är det en bra plats för återintroduktion där man på så sätt skapar metapopulationer som är kopplade till varandra.