Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

Pågående forskningsprojekt

Nordens Ark forskar inom en rad olika områden. Här hittar du exempel på några av de projekt som pågår just nu.

Är du intresserad och vill veta mer, kontakta vår forskningssamordnare Karin Amsten, [email protected].

Bild Effekten av närkontakt med djurparksdjur

Effekten av närkontakt med djurparksdjur

Vilken effekt har närkontakt med djurparksdjur egentligen? Visst skapar det känslor hos oss människor men hjälper det oss är lära oss bättre och får vi ett större engagemang för att bevara hotade arter? Detta ska undersökas i ett nytt forskningsprojekt på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som kommer att pågå i 8 år. Nordens Ark kommer att delta på alla sätt vi kan och tycker att det är viktigt att frågor som dessa studeras och lyfts fram.

Vill du veta mer om studien? Klicka nedan.

Läs mer
Bild Betesdjurs påverkan på landskapet

Betesdjurs påverkan på landskapet

Även om doktorandprojektet som pågått i sju år avslutades i slutet av 2023 så fortsätter studierna på hur betesdjuren påverkar landskapet i Ekoparken.

Vill du veta mer om vårt arbete i Ekoparken? Klicka nedan.

Projekt Ekopark
Bild Honungsbins ekologi

Honungsbins ekologi

Under projektet ”BI-stånd till nordiska bin”, som pågick mellan 2019-2022, samlades en hel del data in som nu bearbetas, även om projektet i sig är slut. Det handlar bland annat om insamlade pollenprover från våra bin som ska analyseras.

Vill du läsa mer om vårt arbete med nordiska bin? Klicka nedan.

Nordiskt bi
Bild Snöleopardens ekologi och utbredning

Snöleopardens ekologi och utbredning

Sedan 14 år tillbaka stödjer Nordens Ark forskning på snöleopardens ekologi och utbredning, som pågår i Gobiöknen i Mongoliet. Med hjälp av kamerafällor och GPS-halsband har man följt snöleoparderna i området för att lära sig mer om deras levnadsvanor och förekomst.

Vill du läsa mer om arbetet med snöleopard? Klicka nedan.

Snöleopard
Bild Spridning och välfärd hos utsläppta grönfläckiga paddor

Spridning och välfärd hos utsläppta grönfläckiga paddor

För att försäkra oss om att de grönfläckiga paddorna, som vi årligen släpper ut på Öland, klara sig bra, har vi under några år försett några av paddorna som släpps ut med små sändare. Med hjälp av dessa kan vi leta upp dem efter de släppts ut och då få reda på saker som hur de mår och hur de sprider sig i området. Denna kunskap är viktig i utvärderingen av metoden för utsättning.

Vill du läsa mer om vårt arbete med grönfläckig padda? Klicka nedan.

Grönfläckig padda
Bild Veteranisering som naturvårdsmetod

Veteranisering som naturvårdsmetod

Att veteranerna ett träd betyder att man skyndar på föråldringen hos ett träd för att skapa egenskaper som bara finns hos äldre träd. Det finns idag väldigt få gamla träd, men dessa är viktiga för en rad olika arter som är knutan till gammal ved, allt från lavar till insekter. Genom att försöka efterlikna naturliga processer som skadar träden, så som blixtnedslag, stormar och bränder, kan man påbörja föråldringen av träden i förtid och därmed skapa några av de unika livsmiljöer som bara återfinns i riktigt gamla träd. I vår Ekopark har vi ett antal träd som har veteraniserats som ingår i en studie där man ser hur olika metoder av veteranisering påverkar trädens föråldringsprocess.

Bild Feromonsstudier på insekter

Feromonsstudier på insekter

Många av de insekter vi arbetar med kommunicerar med hjälp av feromoner, vilket är en typ av doftpartiklar. Exakt hur dessa fungerar och om man kan använda dem i naturvårdssyfte är man inte helt säker på. Därför deltar vi i studier där man bland annat samlar in feromoner från våra insekter, som man sedan kan studera närmare.

Bild Bidrag till extern forskning

Bidrag till extern forskning

I många fall är det inte vi på Nordens Ark som utför själva forskningen, utan vi bidrar bara med material eller data. Till exempel kan vi samla in blodprover, DNA i form av päls eller avföring, som vi sedan skickar till forskare världen över, som därmed kan utföra viktig forskning om de olika arterna. Att bidra till sådan forskning är en självklarhet för oss och vi deltar gärna när vi har möjlighet.