Hällristning - Åbyhällen
Åbyhällen är en av Bohusläns mest imponerande hällristningar. Den upptäcktes 1967 av Göran Andersson och består av en sluttande berghäll med ungefär 120 figurer. De flesta motiven är typiska för många andra kända hällristningar med djur, människor, skepp och skålgropar, men flera motiv är unika för området, bland annat djurspåren som förmodas föreställa vargtassar.
Ristningarna gjordes under bronsåldern för över 3 000 år sedan. Bland annat finns här Bohusläns äldsta skeppsristning från ca 1700 f.kr. Bilderna användes förmodligen under ceremonier och var då fyllda med bränd lera (rödockra). Dagens rödfärgning är till för att skydda dem. Det är förbjudet enligt lag att gå på ristningarna.
Kring Åby säteri finns fornlämningar från alla förhistoriska perioder. Här har folk levt i åtminstone 6 000 år. Men det är framförallt bronsåldern som sätter sin prägel på landskapet. Andra synbara lämningar från denna period inkluderar rösen, gånggrifter, gravhögar, domarringar, brandgravar, skeppssättningar och hällristningar. Åbyhällen är handikappsanpassad, ingång via parken från Nordisk Bi.