Djur & Naturkurser på Nordens Ark

Vi är övertygade om att alla mår bra av att vara ute i naturen och av att möta djur. Att det kan ge ökad livskvalitet baserar vi både på egna erfarenheter och vetenskaplig forskning. För att sprida den insikten arrangerar vi kurser för alla som är intresserade av djur- och naturupplevelser.

Djur och Naturkurserna vänder sig främst till de som vill vara ute i naturen men känner att de saknar nödvändig kunskap för att ta sig över tröskeln. Kurserna arrangerades med stöd av Postkodlotteriet 2016 och 2017 för personliga assistenter, ledsagare, personal inom daglig verksamhet eller skola, etc. samt deras brukare och elever. Målet med kurserna var att underlätta för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar att vistas i naturen och få kontakt med djur. Nu breddar vi målgruppen men fortsätter på den inslagna vägen med viljan att göra naturen och möten med djur tillgängliga för alla.

Mer information om hela projektet hittar du här

Grundkurs

Grundkursen är tre dagar lång och öppen för alla som är intresserade av att använda djur- och naturupplevelser i sitt arbete eller på egen hand. Det är en praktisk kurs och vi är utomhus den största delen av tiden. Lägerplatsen i Nordens Arks Ekopark är basen för kurserna och vi övernattar i stugor eller vindskydd/tält i skogen. Under dagarna går vi igenom grunderna för att trivas ute naturen och ger tips om bra kläder och annan utrustning.

Elden är i centrum och används för matlagning, värme och som samlingspunkt. Möten med djuren på Nordens Ark är ett givet inslag. Vi kommer framför allt träffa de tama djuren på Lantgården men också vilda djur i parken. I ekoparken närmar vi oss vardagsnaturen genom att titta på vilka fåglar, växter och djur det finns runt omkring oss. Under kursen kommer Eva Sahlin, forskare vid Institutet för stressmedicin, berätta om de vetenskapliga grunden till varför natur och djur har positiv effekt på vår hälsa.

Kursen kostar 6400 kr exklusive moms/deltagare. Antalet deltagare är begränsat tilltolv stycken per kurs och minsta antal deltagare är sex stycken.

Grundkurser 2018: 16-18/5, 21-23/8 samt 28-30/8 

Anmälan görs här 

Detta ingår i kurserna

Kunskap om grön hälsa, grundläggande friluftsliv och vår närnatur. Upplevelser med framförallt tama djur men även möten med några vilda arter.

Boende under enklare former, inomhus i delade rum eller på golv alternativt vindskydd eller tält.

Samtliga måltider. Maten lagas utomhus av deltagarna tillsammans med Nordens Arks utbildare.

Kursintyg - Deltagarna får i hemläxa att göra djur- och naturaktiviteter samt dela dem med andra via sociala nätverk. När uppgiften är klar skickas ett kursintyg från Nordens Ark. 

Villkor

En förutsättning för deltagande på våra kurser är att deltagarna är beredda på att delta i utvärdering av effekten av kursverksamheten. Det gäller både direkt i anslutning till kursen och en långsiktig utvärdering 6 respektive 12 månader efter kurstillfället.

Som deltagare behöver du ta med en del personlig utrustning. Packlista -Bra saker att tänka på att packa ned

För kursen gäller Nordens Arks köp- och bokningsvillkor. Länk till köp och bokningsvillkor http://nordensark.se/om-oss/kop-och-bokningsvillkor/

Nordens Ark förbehåller sig rätten att ställa in aktiviteterna vid för få anmälda med 14 dagars varsel.