Examensarbeten för studenter på universitet och högskola

På Nordens Ark finns det möjlighet att förlägga den praktiska delen av ett examensarbete, båda på kandidat- och masternivå. Det finns möjlighet att göra examensarbete inom t.ex. etologi, bevarandebiologi och nutrition inne i djurparken, och ekologisk restaurering, praktisk naturvård och artinventering i Ekoparken.

Vi hjälper till med frågeställningar och de praktiska delarna. Vid starten av projektet kommer vi att ha kontakt med ditt hemuniversitet för att diskutera upplägg m.m. På hemuniversiteten kommer du även att ha din huvudhandledare.

Under arbetet med examensarbetet kan vi erbjuda ett begränsat antal studenter gratis boende på Nordens Ark. Det finns även vandrarhem på bil-, buss- och cykelavstånd.

Vi har begränsningar i hur många studenter vi kan ta emot och ber dig därför kontakta oss för förfrågning om examensarbete eller om du har andra frågor. Kontakta Karin Amsten, [email protected]

 

Aktuella projekt

Demografi hos snöleoparder i hägn

Hur längre lever en snöleopard i hägn? När får de ungar och hur många ungar får de? Detta är frågor som kan leda till ökad kunskap även om de vilda snöleoparderna. Då Nordens Ark är stamboksförare för snöleoparden, både i Europa och internationellt, finns det en stor mängd material som du kan använda dig av samt lång erfarenhet av att bedriva avelsarbete i hägn.

Nivå: master

Datum för datainsamling: när som helst

 

Igenkänning av snöleoparder

I forskningsprojektet kring snöleoparder har ett stort antal bilder på snöleoparder samlats in, som kan användas till identifiering. I detta projekt ska du med hjälp av en observationsgrupp ta reda på vilken kroppsdel på snöleoparden som är viktigast för att identifiera en individ med hjälp av pälsmönstret.

Nivå: master

Period för datainsamling: när som helst

 

Pollinatörer i restaurerade betesmarker

Sedan 2011 pågår ett restaureringsprojekt där vi avverkat granplanteringar över 100 hektar och betar med nötkreatur. I detta projekt skall du/ni samla in pollinatörer i olika artgrupper, med olika standardiserade insamlingsmetodik, främst vildbin och fjärilar. Jämförelsestudie med granplanteringar i området är möjliga att göra.

Nivå: kandidat el. master

Period för datainsamling: april-oktober

Vilka trädarter återkommer i betad före detta skogsmark?

I detta projekt kommer du rensa och inventera vilka träd som ”naturligt” kommer upp i våra provytor. Möjlighet finns att jämföra med ohägnade områden. Frågor att studera är vilka träd som är fröföryngringar och vilka som är rotskott samt om det är någon skillnad beroende på när man tog ner produktionsskogen.

Nivå: kandidat el. master

Period för datainsamling: mars-oktober

 

Hur påverkar mängden bränsle i form av gräs brandintensiteten vid naturvårdsbränningar? Vilken mängd gräs krävs för att det ska brinna?

Sedan 2015 eldar vi regelbundet i våra gräsmarker. I detta projekt vill vi mäta ”bränslemängd” (gräsmängd) i samband med eldning. Mängden gräs som är bränslet när vi eldar mäts, samt brandintensiteten. Frågor att studera är om det ens finns bränsle i de betade områdena samt hur mycket brandintensiteten skiljer sig mellan olika bränslemängd.

Nivå: kandidat el. master

Period för datainsamling: mars-april

 

Hur påverkas våra leguaner av publik närvaro?

Våra Små Antillernaleguaner ska få ett nytt hägn och har hittills inte träffat våra besökare. Men hur reagerar de i det nya hägnet och hur reagerar de mot besökare?

Nivå: kandidat el. master

Period för datainsamling: vår-sommar 2025