OBS! Viktig information för dig som besökare, med anledning av covid-19. Klicka här >

Lemurlövgroda-hemsida.jpg
Sir David Attenburough, projektets beskyddare.JPG
Lemurlövgroda-hemsida.jpg

Lemurlövgroda

Agalychnis lemur

Lemurlövgrodan har en fantastisk förmåga att ändra färg beroende på om den är aktiv eller vilar. På dagen vilar den på ett löv, väl kamouflerad med hudens klart gröna färg. Händer, fötter och sidor är gula och magen vit. När den är aktiv på natten skiftar färgen och grodan blir brun och ögonen blir mörkt grå.


3 - 4,5 cm

Arten finns inte för visning i djurparken utan Nordens Ark arbetar enbart med uppfödning av denna art. 

Sitt namn har lemurlövgrodan fått av sättet den tar sig fram på. Den klättrar hellre än den hoppar och greppar grenarna med fötterna, precis som lemurerna. Parningen sker under regnperioden och hanen utstöter korta, klickande ljud för att locka honorna. Hon lägger 15-30 ägg på ett blad över en vattensamling. Efter en vecka kläcks ynglen och trillar ner i vattensamlingen, sedan tar det 90 - 150 dagar för dem att utvecklas till vuxna grodor. Ju varmare vattnet är desto snabbare går det.

Till skillnad från många andra grodor kan lemurlövgrodan sitta och sola långa perioder utan att torka ut. Det beror troligen på ett speciellt pigment i huden som reflekterar värmen och gör så att grodan är sval trots att huden är varm. Kanske gör den här egenskapen också att grodan bättre står emot den svampsjukdom som slagit så hårt mot världens amfibier.

Arten är akut hotad och troddes länge vara utrotad i det vilda. Lemurlövgrodan lever i Costa Rica, Panama och norra Colombia.

läs mer om vårt bevarandearbete

Faddrar

Leif Nilsson Brons