Biologisk mångfald

Lektionen pågår i 2 timmar, utöver detta möter vi gruppen vid entrén och går med dem till lektionssalen och parken. En pedagog tar hand om 25 barn, vid större grupper delar vi gruppen och två pedagoger arbetar samtidigt.

Tidpunkt: Året runt.

Plats: Den vilda delen av parken.

Pris:
En lektion kostar 3000 kr inkl. moms.
(Priset gäller skolor utan avtal)

Innan besöket: Förbered barnen på att de ska ha en lektion, där de får lära sig vikten av och hoten mot biologisk mångfald, så att de har rätt förväntningar när de kommer.

För att eleverna ska få rätt behållning av lektionen är det bra om läraren har gått igenom följande begrepp innan besöket i parken: ekosystem, ekosystemtjänster, biologisk mångfald, hot mot den biologiska mångfalden och vad som gynnar den.

Under besöket: Första delen av lektionen är teoretisk och hålls i en lektionssal. Lektionen täcker ämnen och begrepp som biologisk mångfald, mångfaldens värden - ekosystemtjänster, situationen i världen och vad som orsakar att den biologiska mångfalden minskar. En del behandlar hur människor värderar arter. Den innehåller bland annat en diskussion kring frågan ”Vad har vi för nytta av fästingar?” 

Andra delen utgörs av en guidad tur i vilda parken. De hot mot biologisk mångfald som eleverna fått lära sig om tidigare konkretiseras med exempel på problem olika arter på Nordens Ark möter i naturen. Syftet är att ge eleverna verkliga perspektiv på vad som gynnar respektive hotar den biologiska mångfalden.  

Efter besöket: Arbeta vidare med biologisk mångfald, mångfaldens värden och hoten mot biologisk mångfald. Frågor som rör hållbar utveckling och elevernas möjlighet att själva göra bra val för miljön. 

Eleverna kan göra en bedömningsuppgift på skolan som tar upp spridning av miljögifter i näringskedja och resonemang kring bränslen till bil i form av el eller biodiesel från palmolja. Här får eleverna möjlighet att visa vad de hade lärt sig om hur den biologiska mångfalden kan hotas/gynnas.  

Kursplanen i Biologi: Livets uppkomst, utveckling och mångfald samt evolutionens mekanismer. Arvsmassans egenskaper och förhållandet mellan arv
och miljö. Lokala och globala ekosystem. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser. Fotosyntes, cellandning, materiens kretslopp och energins flöden. Människans påverkan på naturen lokalt och globalt samt hur man på individ- och samhällsnivå kan främja hållbar utveckling. Betydelsen av biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Bokas via [email protected]