Nutrition

Förutom att föröka sig, är ett djurs viktigaste uppgift att hitta mat. Många använder nästan hela sin vakna tid till att leta och äta mat, vilket brukar kallas att de födosöker. Alla djur är anpassade till att äta olika saker. Vissa djur äter olika föda beroende på vilken säsong de är och vad som finns tillgänglig. Vissa äter bara en gång i halvåret, medan andra måste äta varje timma. Ett djur i djurpark har inte möjlighet att välja föda på samma sätt, som ett djur i det vilda, utan är beroende av det som vi ger dem. Får djuren inte rätt föda kan de bli sjuka och i värsta fall svälta ihjäl, trots att de har fri tillgång på mat.

Nutrition handlar helt enkelt om vilken mat vi ger djuren. Ett djur väljer oftast den föda som ger mest energi, vilken i de flesta fall innehåller mycket socker och fett, vilket inte alltid är den som passar dem bäst. Därför är det viktigt att vi ger dem den föda, som de är anpassade att äta och som liknar deras naturliga föda så mycket som möjligt.

På Nordens Ark arbetar vi för att upprätthålla en hög djurvälfärd, vilket bl.a. innebär att djuren är friska, växer som de ska och får den mat de är anpassade till att äta. Utfordring är naturligtvis en viktig del av den dagliga skötseln och det är också ett viktigt instrument, när man arbetar med berikning. Foderstaterna till våra djur tas fram med hjälp av senaste forskning men också genom utbyte av erfarenheter med andra djurparker och vi strävar alltid efter att ge djuren en så naturlig föda som möjligt. En fungerande foderstat är lika viktigt för alla djur vi håller, även den minsta skalbaggen.

Veckomeny - Det här äter djuren på Nordens Ark under en vecka

Äpplen - 78 kg

Päron - 42 kg

Vindruvor - 9 kg

Apelsiner - 16 kg

Bananer - 19 kg

Rödbetor - 10 kg

Salladskål - 15 kg

Potatis - 40 kg

Vitkål - 15 kg

Fänkål - 3 kg

Broccoli - 6 kg

Sallad - 35 kg

Morötter - 90 kg

Vattenmeloner - 4 kg

Ägg - 50 kg

Mjölmaskar - 14 kg

Syrsor - 2500 st

Zophobas - 0,2 kg

Kött - 550 kg

Fisk - 21 kg

Kycklingar - 105 kg

Råttor - 39 kg

Kaniner - 42 kg

Hamstrar - 2 kg

Möss - 10 kg

Marsvin - 7 kg

Vaktel - 26 kg

Lav - 4 kg

Pellets/torrfoder - 393 kg

Hö & halm - 520 kg

Ensilage - 750 kg

Spannmål - 55 kg

Mineraler - 14 kg