Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

Kycklinggroda ej för visning thumb

Kycklinggroda

Leptodactylus fallax

Färgen varierar från att vara helt brun till brun med fläckar och ränder i en mörkare brun/svart nyans. Sidorna är gul/orange och blir mer och mer intensiva i färgen längre bak på grodan. Buken är ljusgul. På ryggen finns två mörka hudveck som löper från vardera ögat till anus.

Observera att arten för tillfället inte kan ses i den publika delen av parken.

Vikt: upp till 1 kg
Längd: 21 cm

Kycklinggrodan eller Montserratgrodan som den också kallas, är en av världens största grodor som idag endast återfinns på öarna Montserrat och Dominika i Karibien. Den anses vara en delikatess och kallas på engelska för mountain chicken frog, för att den sägs smaka kyckling. Kycklinggrodan är en nattaktiv, landlevande groda. Den trivs i fuktiga skogar med tät undervegetation. Dagen spenderar grodan gömd i sin håla och under natten kommer den fram för att jaga.

Populationen har minskat med 90 % under de senaste tio åren vilket gör att kycklinggrodan nu är listad som akut hotad enligt IUCNs rödlista. Läget är kritiskt då den vilda populationen, på båda öarna, uppskattas till cirka 100 individer och arten är väldigt nära en total kollaps.

Ursprungligen hotades arten av förlust av livsmiljöer, introducerade rovdjur och överexploatering men det största skälet till varför arten nu är på randen till utrotning är ankomsten av en dödlig svampsjukdom chytridiomycosis som påverkar groddjur globalt. När svampsjukdomen identifierades på arten gjordes en räddningsinsats för att fånga in 50 av de sista friska kycklinggrodorna och flytta dessa till djurparker i Europa. Syftet var att bygga upp en reservpopulation som skulle hållas i biosäkra anläggningar.

Läs mer om vårt bevarandearbete

 

Svenska PostkodLotteriet stödjer Nordens Arks arbete med Kycklinggrodan. 



Bli fodervärd