ögonfläcksbock ej för visning thumbnail

Ögonfläcksbock

Mesosa curculionoides

Ögonfläcksbocken tillhör familjen långhorningar, en familj av skalbaggar som utmärker sig med sina långa antenner.

Observera att arten för tillfället inte kan ses i den publika delen av parken.

Ögonfläcksbock är en vackert mönstrad skalbagge på knappt 15 mm. Den breda, gråfärgade kroppen har fyra markanta svarta, gulkantade fläckar på sköld respektive huvud. Arten tillhör familjen långhorningar, en familj av skalbaggar som utmärker sig med sina långa antenner. Honans antenner hos ögonfläcksbock är något längre än kroppen medan hanens är tydligt längre. Varje antennsegment har en mörkare spets vilket ger uttrycket att antennerna är randiga. 

Ögonfläcksbock finns idag i östra Småland samt kring inre Mälaren i Södermanland och Västmanland. Närmaste grannpopulationerna av ögonfläcksbock finns i södra Norge och i Baltikum, annars sträcker sig världsutbredningen av arten från Västeuropa och österut till Kaukasus.

Ögonfläcksbock är starkt kopplad till ädellövskogar då dess larver i och under barken på nyligen döda, grova grenar av olika lövträd. Lind är det trädslag som föredras men arten förkommer även på sälg, lönn, alm och avenbok. Det tar larven 2–3 år att utvecklas till en fullt utvecklad skalbagge och kan då ses på lämplig ved från april till oktober, men främst juli och augusti. Arten är skymnings- och nattaktiva.

I takt med att ädellövskogar har försvunnit och att det råder brist på döda lövträd har ögonfläcksbocken blivit alltmer sällsynt i Sverige. Exakt hur många vilda individer det finns kvar i vårt land är inte kartlagt då arten är svår att inventera på grund av sitt kamouflage. 

Arbetet är en del i Nordens Arks samarbete med WWF Sverige för att Rädda mångfalden i Sveriges natur – en kamp för hotade arter. Projektet pågår under fyra år och finansieras av Svenska Postkodlotteriet.


Bli fodervärd