europeisk_karrskoldpadda_MM-5476_webb.jpg
europeisk_karrskoldpadda_MM-5476_webb.jpg

Europeisk kärrsköldpadda

Emys orbicularis

Eftersom den europeiska kärrsköldpaddan är spridd över stora delar av världen har den också olika beteenden beroende på var den lever. I norra Europa går arten i vintervila under de kalla månaderna. I varmare områden går den i sommardvala för att slippa undan hettan.

Den europeiska kärrsköldpaddan har till skillnad från landsköldpaddor en svagt välvd ryggsköld och simhud mellan tårna. Rygg- och bukskölden är sammanfogad med elastiskt brosk. Svansen är förhållandevis lång, ofta mer än halva ryggsköldens längd. Den mörkt olivgröna, nästan svarta, ryggskölden är täckt av ett stort antal små gula prickar eller fläckar. Bukskölden är mörkt gul. Den är indelad i ett antal plattor med svarta konturer. De båda skalen sitter ihop med elastiskt brosk.

Ben och hals är klädda med små fjäll eller plåtar medan huvudet bara har hud. Huvud, hals, svans och ben är färgade i brunt till svart med gula teckningar. Benen är kraftiga och fötterna kloförsedda. De väger runt 1 kg och är upp till 20 cm långa. 

Könen skiljer sig åt i att honan ofta har böjda klor, smalare svans och en plattare ryggsköld. Färgen på hanens iris kan variera mellan röd, gul och vit beroende på ursprungsregion. Honan har inte den egenskapen. Ögonfärgen hos honan är antingen gul eller vit.

Arten blir könsmogen vid ca 10 års ålder och då är ryggskölden 12 - 15 cm lång. Honan lägger flera kullar med ägg, ett tiotal vid varje tillfälle, under en säsong. Äggen är mjuka o skalet och de nykläckta ungarna stannar ofta i boet under marken över vintern och kryper fram följande vår.

Arten jagar och äter i vatten och är därför beroende av långsamma vattenflöden. Födan består av fisk, amfibier, grodor, maskar och vattenlevande insekter. Kärrsköldpaddan påträffas i lugnt eller långsamt rinnande vatten med riklig vegetation. Den föredrar grunda, mindre vattensamlingar som dammar, kärr eller våtmarker. Den förekommer både i sött och bräckt vatten, i gläntor i skogen och i det öppna kulturlandskapet.

Idag finns europeisk kärrsköldpadda i centrala, södra och östra Europa, norra Afrika och centrala Asien.


Bli fodervärd