Dala pälsfår
Dala pälsfår är relativt små. Tackorna är oftast kulliga, det vill säga saknar horn, medan gumsarna är behornade. Svansen är kort och i unga år ullförsedd, men blir senare kal. Pälsen är i huvudsak vit. Det förekommer även att lamm föds i olika grå nyanser, från ljusa till riktigt mörka. Ju äldre fåret blir desto mer bleknar dock ullen. Mörka fläckar kan också förekomma på nos och ben.
Namnet dala pälsfår har rasen fått eftersom skinnen används för att sy pälsar, så kallade kasunger, som är det obligatoriska ytterplagget hos de flesta sockendräkterna runt Siljan. Dala pälsfår är en ganska liten fårras. Den har genom åren bibehållit lantrasfårens särskilda egenskaper som god hälsa, härdighet och goda moderegenskaper. Precis som alla får har rasen en stark flockkänsla och i flocken finns alltid en ledartacka av hög rang och en ”vaktmästartacka” av låg rang.
Dala pälsfår har en ull med övervägande andel ryaull som är lång, vågig eller rak och finfibrig. Vissa lamm föds med en mycket vacker lång ryapäls som slutar i en korkskruvslock i toppen. Det är denna speciella päls som används som kant på kasungerna.
Dala pälsfåren hade troligen varit utrotade om inte familjen Bergström i Åsen, Älvdalens socken, hade haft dem kvar när de återupptäcktes 1976.