Just nu har vi ett spännande ombyggnadsprojekt i den bortre delen av parken. Läs mer

NA_MM-3565_Gotlandskanin1_webb.jpg
NA_MM-3558_Gotlandskanin_webb.jpg
NA_MM-3565_Gotlandskanin1_webb.jpg

Gotlandskanin

Pälsen är kort och blank med tät underull. Färgen varierar starkt och i en kull kan det finnas lika många färger och mönster som det finns ungar. Ögonen är oftast bruna, men blå förekommer också. Gotlandskaninen är en rörlig och finlemmad ras med ganska muskulös bakkropp. Huvudet har en smal nos och hos hanen är kinderna kraftigt rundade. Öronen är tunna, upprättstående och spetsiga snarare än rundade i formen.

Vikt: 2-4 kg

Till temperamentet är gotlandskaninen livlig och nyfiken och visar ofta stort intresse för sin omgivning.

Genom åren har gotlandskaninen haft flera namn. Den har bland annat kallats för svensk lantkanin, bondkanin och kohare. Namnet kommer sig av att kaninerna förr levde i ladugårdarna tillsammans med korna och fick äta av den mat korna spillde.

Gotlandskaninen blir könsmogen när den är 4 månader gammal. Rasen kan fortplanta sig året om och kan få nya kullar nästan varje månad. Dräktigheten varar 30 - 32 dagar och en kull består oftast av 6 - 9 ungar. Modern har tydliga beskyddarinstinkter gentemot sina ungar och kan vara mycket aggressiv.

I Sverige har kaniner hållits som husdjur sedan 1500-talet. I mitten av 1900-talet blev kaninerna i stället rena sällskapsdjur eller kött- och pälsdjur i storproduktion. Gotlandskaninen är en rest av den gamla svenska lantraskaninen. På 1970-talet uppmärksammades att den fanns kvar i ett mindre antal besättningar på Gotland, och gavs då namnet gotlandskanin.