Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

djurbilder1200x560gutefår.jpg

Gutefår

Färgen varierar över hela gråskalan. Mycket mörkt grå och svartgrå nyanser förekommer medan helt svarta och vita är mer ovanliga. Huvudet är smalt med svagt kilformad nosrygg. Runt ögonen finns normalt en ljus ring. Både baggar och tackor har horn som är vridna och spegelvända med kraftig räffling och tydliga ”årsringar”. Baggarnas horn är stora och kraftiga medan tackornas är smalare och mer gracila.

Vikt: bagge 70 – 100 kg, tacka 45 - 60 kg
Mankhöjd: 70 cm

I motsats till andra fårraser, vars ull behöver klippas ett par gånger om året, släpper ullen av sig själv på gutefåren. Det är dock vanligt att man väljer att klippa även gutefår. Gutefåren är liksom andra lantrasfår, tåliga och väl anpassade att vistas utomhus hela året så länge de har tillgång till vind- och regnskydd. Rasen är hårt flockbunden och flocken leds som regel av en äldre erfaren tacka.

Gutefår producerar ett välsmakande kött samt hållbara skinn med god isolerande och värmande förmåga. Ullen innehåller ganska mycket täckhår, en egenskap som inte varit så populär hos spinnerierna. Täckhåren gör dock att ullen blir mer vattenavstötande.

Brunsten infaller från slutet av oktober till början av december och de flesta lamm föds i mars och april. Ettåriga gutetackor föder ofta bara ett lamm, medan äldre tackor som regel får två.

Gutefåret härstammar från det gotländska utegångsfåret som kunde vara antingen behornat eller kulligt och hade en ull med många olika typer av ullfibrer i olika färger.


Bli fodervärd

Faddrar

L Simberg Fadder Brons