Tabacktorpsfår
Tabacktorpsfåret kommer från gården Tabacktorp i Västansjö utanför Ekshärad i Värmland. Fåren är vaksamma och skygga mot främlingar men tama mot sina ägare.
Mankhöjd: cirka 60 cm

Får som husdjur verkar ha funnits i Sverige från bronsåldern, för 4000 - 5000 år sedan. Från järnåldern var fåret ett av våra viktigaste husdjur. Under medeltiden hade många även i städerna får till husbehov.
Man klippte den viktiga ullen, kardade och spann den till slitstark tråd. Tråden användes sedan för att sticka kläder och väva tyger. Det vävda tyget valkades till vadmal, som är ett varmt och slitstarkt material. Vadmal var något som arbetare kunde få som lön, istället för pengar.
Från 1500-talet började det importeras får från andra delar av Europa för att få fram finare ull som bättre passade till kläder för ”finare” folk. Det följdes av ett påbud från Gustav II Adolf att byta ut svenska baggar mot tyska som sades ha bättre ull. Importen av utländska raser fortsatte under 1700-talet och i skrifter om får från den tiden nämns inte alls våra inhemska raser. Många fårbönder höll alltjämt kvar vid de svenska raserna som hade en grövre ull bättre anpassad till slitstarka kläder. Samtliga lantraser av får som finns idag ingår i gruppen allmogefår, även om de olika raserna har utvecklats lokalt.
Rasen är liten och oftast vit med en karakteristisk ansiktsprofil. De flesta är kulliga, men baggar med horn förekommer. Svansen är kort och ullfri, öronen små, och en viss pannlugg är vanlig. Enstaka svarta individer kan förekomma. Vanligtvis får de ett lamm.
Tabacktorpsfåret ”upptäcktes” så sent som år 2012 och Föreningen svenska allmogefåret startade genbank för rasen år 2014. Dessa får hade ’alltid funnits’ på gården utan att man aktivt förstärkt eller försvagat vissa egenskaper eller utseenden.
Det finns endast ett fåtal besättningar av tabacktorpsfår i Sverige och fler behövs. Är du intresserad av att hålla tabacktorpsfår och på så sätt vara med och bevara rasen kan du kontakta föreningen så hjälper de dig.