Bevarande av indomalajisk sköldpadda
Den indomalajiska flodsköldpaddan är en av Asiens största hårdskaliga sköldpaddor. De återfinns i sjöar, träsk och flodsystem i västra Malaysia samt Sumatra och Kalimantan i Indonesien. Arten är skyddad under nationell lag i hela sitt utbredningsområde, men utsätts trots det för intensiv tjuvjakt. Vilda individer i alla dess storlekar fångas in och säljs på illegala matmarknader för konsumtion. Indomalajisk flodsköldpadda hotas dessutom av förstörelse av artens livsmiljöer och skogsavverkning, att marken bland annat konvertera marken till palmoljeplantager.
Tjuvjakt och förstörelse av livsmiljön är de främsta anledningarna till att den indomalajiska flodsköldpaddan idag är akut utrotningshotad. Det finns även en viss risk med den exotiska husdjurshandeln, men exakt vilken påverkan det har är inte kartlagt för arten. Det finns idag även en mycket begränsad kunskap om artens ekologi och beteende, och bevarandeinsatserna som fokuserar eller inkluderar indomalajisk flodsköldpadda är väldigt få.
Indomalayisk flodsköldpadda. Foto: Wildlife Rescue Center Jogja
Lyckligtvis blir en del indomalajiska flodsköldpaddor konfiskerade från den illegala handeln och räddas från ett annars dystert öde. Ett räddningscenter i Indonesien, Wildlife Rescue Center Jogja, tog emot ett stort antal konfiskerade indomalajiska flodsköldpaddor vars ursprung och släktskap var okänt. Det försvårar arbetet med att bygga upp en räddningspopulation i landet som på sikt, när hoten i det vilda minskat, ska kunna återföras till naturen.
Att utveckla en räddningspopulation inom utbredningsområdet innebär inte bara att den ska vara fysiskt frisk utan även genetiskt. Det är ännu inte känt ifall populationerna av indomalajisk flodsköldpadda på de tre platserna; Kalimantan, Sumatra och västra Malaysia, är en och samma art eller ifall de tillhör olika underarter. För att ta reda på det krävs ett gediget genetiskt arbete med de kvarvarande individerna i de vilda populationerna samt de konfiskerade sköldpaddorna.
Hälsokontroll av indomalajisk flodsköldpadda. Foto: Wildlife Rescue Center Jogja
Vad gör Nordens Ark?
Nordens Ark har nu inlett ett samarbete med Wildlife Rescue Center Jogja för att genomföra det genetiska arbetet som krävs för att säkra artens långsiktiga överlevnad. Första steget är att genom fältstudier samla in tillräckligt med data från vilda individer och ta fram mer information om de olika populationerna. Först när den genetiska analysen är sammanställd kan de mest genetiskt lämpade individerna para sig och räddningspopulationen kan utformas.
Parallellt med det genetiska arbetet pågår även utvecklandet av en stabil räddningspopulation i Europa för att komplettera det lokala räddningsarbetet.
I samarbete med: