OBS! Viktig information för dig som besökare, klicka här >

djurbilder1200x560 asiatisk vildhund.jpg (1)
djurbilder1200x560 asiatisk vildhund.jpg (1)

Asiatisk vildhund

Cuon alpinus

Den asiatiska vildhunden är en av Asiens mest hotade rovdjur. I takt med att de asiatiska vildhundarnas livsmiljöer försvinner och deras bytesdjur hotas så ökar också hoten mot hundarna.

12-20 kg

Asiatisk vildhund är ett stort hunddjur på 12-20 kg. Arten lever i varierande miljöer och tycks välja livsmiljö främst efter tillgängligheten på bytesdjur, vatten, förekomsten av andra rovdjur och tillgång till lämpliga boplatser.

De kommunicerar mycket med läten och har en stor mängd olika ljud för sig. Varje individ har till och med ett distinkt läte som är typiskt för den.

Små bytesdjur som skalbaggar, gnagare och fåglar är några av de saker som står på matsedeln men de jagar främst halvstora till stora ryggradsdjur.

Den asiatiska vildhunden jagar främst i gryning och skymning. De lever ofta i stora flockar på mellan 5-15 individer. Eftersom de lever i flock hotas arten bara av leoparder och tigrar

Flocken har en stark hierarkisk struktur med ett dominant, monogamt par. Det är endast alfaparet som förökar sig i flocken men resten av flocken hjälper till att ta hand om valparna.

Idag återfinns de i Kina, Laos, Nepal, Bhutan, Myanmar, Kambodja, Vietnam and Thailand. Tidigare fanns arten i stora delar av Central-, Syd- och Sydostasien men har försvunnit därifrån.
Arten är vanligtvis röd med en blek undersida och vita fötter. Spetsen på deras svans är svart. I vissa områden har den asiatiska vildhunden anpassat sig till deras livsmiljö och pälsen är istället en sandig beige eller mörkgrå färg.

Faddrar

Datia Guld
eset Guld