Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

djurbilder1200x560manvarg.jpg

Manvarg

Chrysocyon brachyurus

Manvargen är passgångare. De långa benen är en anpassning till Sydamerikas grässlätter och ger manvargen god uppsikt över området. De stora öronen är vita och magen ljust cremefärgad. Pälsen varierar från röd till gul. Nackryggen är kantad med en yvig svart man.

Vikt: 20 - 25 kg
Längd: 130 cm Mankhöjd: 70 - 80 cm

Manvargen ser trots namnet mer ut som en räv än en varg och har beskrivits som en rödräv på styltor. De höga benen gör tvärtemot vad många tror inte manvargen särskilt snabb, det är en anpassning till ett liv i högt gräs.

Manvargen är ett av de minst sociala hunddjuren. En hona och en hane kan dela revir men lever oftast solitärt och träffas bara vid parningen under vintern. Reviret sträcker sig över cirka 30 kvadratkilometer och markeras med starkt doftande urin.

De är nattaktiva djur och strövar vida omkring på jakt efter mat. Födan består av allt från sockerrör, frukt och rotknölar till gnagare, bältor och kaniner. Trots sina långa ben springer manvargen inte särskilt fort. Istället jagar den genom att smyga sig på bytet.

Hoten mot manvargen är många: jakt, sjukdomar och konkurrens från introducerade arter. Det allvarligaste hotet är dock att deras naturliga miljöer försvinner när landsbygden odlas upp. Konflikter med människan ökar då tamdjur som höns blir begärligt byte för manvargen.

Manvargens hemvist är Sydamerika där den finns i Brasilien, Paraguay, sydöstra Peru, östra Bolivia och sparsamt i norra Argentina. Den lever på stora grässlätter, i buskmarker, träskområden och längs floder.

 

Vill du veta mer om de fantastiska manvargarna? Lyssna på poddavsnittet "5 snabba" om just manvargar.


Bli fodervärd

Faddrar

Martin & Servera Fadder Guld