Przewalskis vildhäst
Equus ferus przewalskiiPrzewalskis vildhäst är en kraftigt byggd häst med stort och brett huvud. Övre delen av svansen är korthårig, manen är upprättstående och arten saknar pannlugg. Färgen är vanligen gulbrun med svarta ben, svart man och svans. Magen är ljusare i färgen. Längs ryggen går en mörk strimma, en så kallad ål.
Observera att arten för tillfället inte kan ses i den publika delen av parken.
Längd: 210 cm Mankhöjd: 130 - 135 cm
Efter att ha varit utdöd i det vilda vandrar Przewalskis vildhästar åter fritt på den mongoliska slätten. Detta tack vare ett lyckat återinplanteringsprogram som pågått sedan 1992. Przewalskis vildhäst har riktigt gamla anor. Tidigare levde arten i sydvästra Mongoliet i områden med vida stäpper och salta öknar omgivna av berg. Målningar i Lascaux-grottan i Frankrike vittnar om att arten för 8 000 år sedan fanns i Frankrike.
Przewalskis vildhäst är den enda kvarlevande vildhästen. Till skillnad från andra vildhästar har den aldrig blivit domesticerad av människan. Arten är tåligare för vattenbrist än tamhästen. För att klara torra perioder kan arten lagra fett i nacken, ungefär som en kamel. Flocken leds av ett ledarsto. Hingstens uppgift är att försvara flocken mot faror, betäcka brunstiga ston och försvara sin position mot andra hingstar.
Utbredningen av människans tamboskap trängde undan arten från vattenhålen. En intensiv jakt bedrevs på vildhästen som dog ut i det vilda under 60-talet och länge enbart återfanns i djurparker. Nu finns arten återigen i det vilda. Przewalskis vildhäst lever idag i tre nationalparker i Mongoliet.