Grönfläckig padda
Den grönfläckiga paddan var tidigare vanlig i kustnära områden i södra och sydöstra Sverige, men återfinns numera endast på få och isolerade platser i Skåne och Blekinge, med mycket små möjligheter till naturlig spridning. Arten räknas idag som Sveriges mest sällsynta och hotade groddjur, och klassas på den svenska rödlistan som Sårbar.
Den grönfläckiga paddan har minskat stadigt i Sverige under hela 1900-talet och orsakerna till artens tillbakagång är många. Artens livsmiljö har förstörts för att bland annat ge plats åt skogsplantering och odlingsmark, samt att minskat bete på strandängar har resulterat i igenväxning. Små dammar har fyllts igen eller dikats bort, grundvattnet har sjunkit på flera platser och dessutom har vattenkvalitén försämrats till följd av övergödning.
Den grönfläckiga paddan var för 100–200 år sedan ett av de vanligaste groddjuren på Öland till att på 1990-talet troligen vara helt borta från ön. Tack vare återställda våtmarker och över 300 000 utsläppta paddor sedan 2009 har den grönfläckiga paddan gjort en storslagen comeback och sprider sig nu till nya områden på ön.
Vad vi gör på Nordens Ark
Nordens Ark har under många år varit engagerad i bevarandet av den grönfläckiga paddan genom avel, uppfödning och utsättning. Tidigare år har individer satts ut på flera platser i Skåne, Blekinge, Öland och Gotland men sedan 2009 har utsättningarna koncentrerats till Öland. Arbete sker i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län inom ramen för åtgärdsprogram för hotade arter.
Uppfödning av Grönfläckig padda sker i Nordens Ark slutna avelsanläggning där den sköts helt avskild från övrig verksamhet med högt ställda krav på biosäkerhet. Detta för att minimera risken att smitta förs in i uppfödningslokalen. Varje år föds 10 000-tals individer upp på Nordens Ark som sedan släpps ut i det vilda. Utsättningar görs i olika åldrar, där såväl yngel, nymetamorfoserade (nyomvandlade) och vuxna paddor sätts ut. Genom att släppa ut paddor i olika åldrar fyller vi på de generationer som försvunnit, vilket förhoppningsvis påskyndar återetableringen.
Padda försedd med radiosändare.
Innan utsättning testas och friskförklaras paddorna med avseende på svampsjukdomen chytridiomykos och ranavirus, som till stor del orsakar amfibiedöd världen över. Utsättningarna koncentreras främst till Ölands södra udde och ett fågelskyddsområde nära Högbyhamn på nordvästra sidan av ön. Vid utsättningsplatserna har övervintringsplatser skapats för att säkerställa att paddorna klarar vintern. Därtill har även restaureringar skett med nya grunda lekvatten.
Kristofer Försäter från Nordens Ark pejlar efter paddor.
Aktuellt i projektet - januari 2025
Under våren och tidig sommar kom rapporter om spelande grönfläckiga paddor från en lokal på sydvästra Öland där utsättningar inte gjorts tidigare och som ligger omkring 6km från närmsta utsättningslokal. Positiva nyheter som visar på att vårt hårda arbete tillsammans med Länsstyrelsen Kalmar för att återetablera en population av den grönfläckiga paddan på Öland, har gett resultat. Under tidig sommar sattes drygt 90 000 yngel samt 232 vuxna paddor ut på Öland för att fortsätta det gedigna arbetet.