OBS! Viktig information för dig som besökare, klicka här >
Här hittar du de pressmeddelanden som har skickats ut från Stiftelsen Nordens Ark.
Att flytta två persiska leoparder från Sverige till Ryssland är ingen lätt uppgift. Det krävs mycket planering och är ganska kostsamt. På Nordens Ark tycker vi att det är värt arbetet för att rädda denna hotade art, även om resan tar flera dagar.
I lördags inleddes resan för två av Nordens Arks persiska leoparder som ska flyga till Moskva för vidare transport till Sotji National Park dit de anländer sent ikväll. Där kommer de att ingå i arbetet för att återetablera den persiska leoparden i ryska Kaukasus där deras framtida ungar kommer att släppas ut i det vilda.
Läs mer...
Precis innan första advent föddes två små manvargsvalpar, en hona och en hane, på Nordens Ark. De tas väl omhand av honan som trots en tuff start i livet visar sig vara en exemplarisk mamma.
Kunskap från Nordens Ark är livsviktig för den utrotningshotade kycklinggrodan
Glädjande nog har kycklinggrodorna på Nordens Ark fått ungar för tredje gången i år. Det är första gången någonsin som man vet att en och samma hona fått så många kullar under en och samma säsong. Totalt kläcktes 15 stycken viktiga grodor under 2020 på Nordens Ark.
Läs mer....
Vildkatten är Skottlands mest hotade däggdjur. En gång var den vanlig i landet, men idag återstår bara några få individer. I veckan anlände två vildkatter från Tyskland till Nordens Ark. Vildkatter vars ungar ska hjälpa till att rädda arten.
Under många år har Nordens Ark tillsammans med Svenska Jägareförbundet arbetat för att förhindra att fjällgåsen utrotas i Sverige. Tyvärr har arbetet under mer än 20 års tid bromsats av en oro för att fjällgässen kan vara hybrider med bläsgäss. En nu presenterad forskningsstudie visar att oron varit obefogad.
I en unik studie försågs 17 grönfläckiga paddor från Nordens Ark med radiosändare under några veckor i september. Därefter följdes deras rörelser och beteenden noga såväl dag- som kvällstid. Resultaten från studien som kommer att pågå under fem år ger oss ovärderlig information och hjälper oss rädda arten från utrotning.
I sommar har fem små kycklinggrodor kläckts på Nordens Ark. Världens grodor och amfibier är akut hotade och flera av dem står på utrotningens rand. Kycklinggrodan är en av arterna som i princip har försvunnit från det vilda. Årets fem ungar är därför livsviktiga i arbetet för att rädda arten.
I mitten av juni fick de röda pandorna på Nordens Ark två ungar, en hona och en hane. Ungarna ligger än så länge i tryggt förvar i sitt bo, de föds nämligen blinda och är helt beroende av mamman. Efter födseln dröjer det ett par veckor innan de öppnar ögonen och ytterligare ett par månader innan de nyfiket kikar ut ur boet. I slutet av september kommer de att ge sig ut på upptäcktsfärd i hägnet, till besökarnas glädje.
Idag firas den Internationella Tigerdagen för tionde året i rad världen över. Lika länge har Nordens Ark arbetat tillsammans med Världsnaturfonden för att rädda den hotade amurtigern. När arbetet startade i och omkring Anuyisky nationalpark i ryska Fjärran östern fanns uppskattningsvis 6–7 amurtigrar i området. Idag, tio år senare, har antalet tredubblats.
Efter en intensiv vår är nu årets häckningssäsong över för Nordens Arks tre fågelprojekt och ungarna som kläckts under våren har åkt för utplantering. Fjällgäss, vitryggiga hackspettar och vita storkar släpps på olika platser i landet; från Arjeplogsfjällen i norr till Hemmestorps mölla i söder. Gemensamt för alla tre arter är att läget för de vilda populationerna börjar ser allt bättre ut.
Många fjärilars situation i Sverige blir alltmer ansträngd och en art som kämpar för sin överlevnad är fetörtsblåvingen. Nordens Ark inleder därför, i samarbete med Stockholms Länsstyrelse, ett uppfödningsförsök för att bevara arten. Försöket genomförs inom ramen för arbete med åtgärdsprogram för hotade arter.
Den här tiden på året fylls hägn, hagar och voljärer på Nordens Ark med djurungar. Vårens kalvar, lamm och killingar på Lantgården börjar redan bli stora, men i den vilda parken är ungarna fortfarande små.
I veckan har 30.000 yngel och 27 vuxna individer av den hotade grönfläckiga paddan släppts ut på Öland. De har alla kläckts och fötts upp på Nordens Ark.Årets första utsättning av grönfläckiga paddor gjordes i veckan i Ottenby Naturreservat och i Högbyhamns fågelskyddsområde.
Många av fjällgässen som fötts upp på Nordens Ark återvänder nu till Sverige för att häcka. Under slutet av april och i början av maj har rekordmånga fjällgäss observerats i södra Sverige. Flockar med upp till 20 individer eller mer har setts på flera platser.
Tekniken går framåt och i dagarna förses 2000 honungsbin från fyra olika raser med RFID-taggar som gör att forskarna kan följa dem från att de föds till att de dör. Vilka blommor fördrar bina? Hur länge är de ute ur kupan? Hur långt bort flyger de? Det är några av frågorna som vi nu hoppas få svar på.
För första gången någonsin har en studie om tillförlitligheten vid fotoidentifikation av vilda djur med hjälp av kamerafällor genomförts. Resultatet visar att man riskerar att överskatta vilda populationer, vilket innebär att vissa arter kan vara mer hotade än man tidigare trott. Studien har letts och genomförts av Nordens Ark och Snow Leopard Trust och kan komma att få stora konsekvenser på hur vi i framtiden använder kamerafällor vid inventering.
I början av april fick parkens pallaskatter tillökning. Med hjälp av en webbkamera kunde vi med spänning följa födseln av tre små ungar. Ungarna som föds blinda är i början helt beroende av sin mamma och ligger ännu i tryggt förvar inne i lyan. Om någon vecka när de öppnat sina ögon kommer de sakta men säkert att börja upptäcka världen utanför.
Att väga djur är ett viktigt hjälpmedel för såväl lantbruket som djurparker. Den tekniska utvecklingen av vågstationer med RFID-teknik där djuren ”väger sig sig själva” går fort. Informationen används sedan för att övervaka djurens hälsa och fatta beslut om skötsel men också för att förbättra och vidareutveckla bevarandearbetet för hotade arter och raser.
Det är vår i luften och kärleken spirar både här och där. På Nordens Ark har tranorna börjat dansa, storkarna är i full gång med bobygget och några av dem har redan lagt sig på ägg. Men allra roligast är ändå att cabottragopanerna spelar för första gången. Det är ett fantastiskt skådespel som man kan ha turen att få se i parken.
Sand- och grustäkter är kanske inte så estetiskt vackra men de är en perfekt häckningsplats för den hotade backsvalan. De sista backsvalorna på Nordens Ark häckade i mitten av 80-talet, nu restaureras miljön för att locka tillbaka dem. Förhoppningsvis kommer backsvalorna att hitta tillbaka, här finns plats för några hundra bon.
Idag tillkännagavs att Nordens Ark är en av fem finalister som har chans att vinna det prestigefyllda WIN WIN Gothenburg Sustainability Award.Sedan 2000 har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award uppmärksammat framstående insatser över hela världen till förmån för människan, planeten och vår gemensamma framtid. I år är Stiftelsen Nordens Ark nominerad tillsammans med fyra andra stora internationella initiativ och personer.
I går delade Svenska Postkodlotteriet ut sitt miljardöverskott för 2019 till sina förmånstagare. Tack vare alla lottköpare kunde Postkodlotteriet igår glädjande nog överräcka 8,8 miljoner i Nordens Arks projekt för att rädda världens sköldpaddor.
Läs mer om projektet...
Tack vare nya medel från Fondation Segré kan Nordens Ark och PICA nu inleda steg två i arbetet för att rädda världens hotade pallaskatter. Det handlar bland annat om fältstudier och inventering av pallaskatter i det vilda, men även kamerafällor, intervjuer med lokalbefolkningen och olika utbildningsprogram är viktiga delar i arbetet.
Att man mår att vara ute i naturen och att möta djur har länge varit allmänt vedertaget. Nu är det dessutom vetenskapligt belagt. Det visar den studie om Grön Hälsa som genomförts på Nordens Ark i samarbete med SLU Alnarp.
Resultaten från den vetenskapliga studie som genomförts på Nordens Ark i samarbete med SLU Alnarp visar tydligt att vistelse bland djur och i natur ger ett lugn och en möjlighet att ”ladda batterierna”, något som känns extra angeläget i vårt stressade samhällsklimat.
Storhuvudsköldpaddan har drabbats hårt av den illegala handeln. Sköldpaddor fångas in och säljs som mat, men är också populära på den exotiska husdjursmarknaden tack vare sitt speciella utseende.
I ett banbrytande projekt samarbetar Nordens Ark nu med lokala aktörer i Vietnam för att se till att storhuvudsköldpaddor som räddats från den illegala handeln kan släppas ut i naturen igen.
Nu tar Nordens Ark och Red Panda Network första spadtaget till ett Naturcenter i Deurali Bhitri i Taplejung, i östra Nepal. Målet är att minska fattigdomen i området och säkerställa en hållbar framtid för människan och den röda pandan. Minskad biologisk mångfald och fattigdom är problem som är tätt sammankopplade och insatser för att bekämpa dem måste länkas samman på ett konkret sätt.
Den första specialsökhunden för att hitta larver av den akut hotade större ekbocken utbildas nu på Nordens Ark. Det är ett unikt projekt och första gången en hund utbildas för att hjälpa till i bevarandearbetet av den större ekbocken.
Den skotska vildkatten, även kallad the Highland Tiger, är ett av Storbritanniens mest hotade däggdjur och arten står på randen av utrotning. Historiskt sett har vildkatterna hotats av förlust av livsmiljöer och förföljelse. Idag hotas de främst av hybridisering med tamkatter och sjukdomar vilket har lett till att den vilda populationen har minskat kraftigt.
Tillsammans med Royal Zoological Society of Scotland kommer Nordens Ark att arbeta för att rädda den skotska vildkatten, också känd som the Highland Tiger, i det vilda. Ungar födda på Nordens Ark kommer i framtiden släppas ut de skotska högländerna.
Det är väl känt att den Afrikanska savannen formats av stora växtätare och naturligt förekommande bränder, kanske är det så även här i norra Europa. Under tisdag och onsdag den här veckan träffas forskare från Afrika och norra Europa på Nordens Ark för att diskutera hur betesdjur och bränder påverkar landskapet.
Två av fjolårets föl av Przewalskis vildhäst släpps nu på bete i Ekoparken på Nordens Ark. Där kommer de att gå tillsammans med visenterna, till glädje både för besökare och för den biologiska mångfalden.
Stora växtätare är lika viktiga för den biologiska mångfalden som de stora rovdjuren är. I takt med människans utbredning trängs djuren undan men det främsta hotet mot stora växtätare är jakt.
På den karibiska ön Montserrat används solkraft i ett världsunikt försök för att rädda den akut hotade kycklinggrodan. Solkraften värmer upp kycklinggrodans dammar och hjälper på så sätt till att hålla den dödliga svampsjukdom som drabbats världens amfibier borta. Nordens Ark är en del i det internationella arbetet för att rädda arten.
Den nu fyra veckor gamla persiska leopardungen börjar nyfiket kolla ut ur lyan och det kommer inte dröja länge innan den börjar utforska sin omgivning. Ungen är ett mycket välkommet tillskott till detta starkt hotade kattdjur.
En av Europas vackraste insekter ska nu räddas med hjälp av Nordens Ark expertis. I början av juli anlände fem individer av den hotade alpbocken till Nordens Ark från Österrike. De är starten för ett uppfödningsförsök som förhoppningsvis kommer resultera i att arten kan födas upp och släppas ut i områden där den tidigare funnits.
Drygt 1000 yngel och 200 vuxna individer av den hotade arten grönfläckig padda har släppts ut på Öland. Utsättningen är en del i arbetet för att återskapa en livskraftig population av arten på ön.
I går anlände en mycket värdefull större ekbockshona till Nordens Ark. Hon kommer ifrån Halltorps hage på Öland och ska tillbringa en månad tillsammans med ekbockshanarna på plats för att para sig, lägga ägg och på så sätt hjälpa till att rädda en av Sveriges mest hotade skalbaggar.
Idag är det World Turtle Day - sköldpaddornas dag – och på Nordens Ark väljer vi att fokusera lite extra på denna hotade djurgrupp. Mer än 50% av världens sköldpaddor riskerar att dö ut inom kort om inget görs.
Glädjande nog kan man nu se årets första fågelungar på Nordens Ark. Hos berguvarna syns två små duniga ungar titta fram under mammans beskydd och hos de vita storkarna i Våtmarken har de första tre ungarna kläckts och många fler är på väg. Både berguvsungarna och storkungarna kommer när de blivit stora nog att släppas ut i det vilda.
På Nordens Ark är våren synonym med söta djurungar. I veckan har årets första kalvar, kycklingar och killingar fötts på Lantgården. En av jämtgetterna har fått killingar, de första vänekorna i Ekoparken har kalvat och kycklingarna hos bohuslän-dals svarthöna växer så det knakar och börjar redan bli stora.
Att studera vilda djur i deras naturliga miljö är inte enkelt och många gånger är vår kunskap om dem därför bristfällig. För att hjälpa forskarna har tre av Nordens Arks järvar därför under veckan burit gps-halsband som samlar in data om deras aktivitet och rörelsemönster.
När den vackra men akut hotade blå fågelspindeln nu anlänt till parken utökar Nordens Ark sitt bevarandearbete till att även omfatta spindlar.
-Det är vår första spindel så det är lite spännande, säger Jimmy Helgesson som i helgen hämtade spindeln.
Mitt i vintern valde ölandsgåsen på Nordens Ark att börja lägga ägg. I början av januari kläcktes tre fina gässlingar och ytterligare en igår. Ölandsgåsen är akut hotad och med bara drygt 100 gäss i genbanken är varje individ viktig och vårdas noga för att klara sig.
I höstas ansökte Nordens Ark tillsammans med Norges Birökterlag om finansiering till ett forskningsprojekt om fyra olika honungsbins egenskaper som pollinatörer i naturen. Glädjande nog beviljade Interreg nyligen 2,5 miljoner kronor till projektet.
Sköldpaddorna såg de stora dinosaurierna komma och gå men nu står de inför sin egen utrotning. Det hårda skalet som tidigare skyddat dem råder inte bot på människan framfart. Hoten är många och efterfrågan stor. Skogar och vattendrag har dammsugits i sökandet efter sköldpaddor att sälja som husdjur eller som delikatess på matbordet.
Många fåglar har ett helt fantastiskt parningsspel där hanen på olika sätt visar upp sig för honan inför parbildning och häckning. Den vackra cabottragopanen har en alldeles speciell ritual där hanen blåser upp en vackert färgad strupsäck och ett par klarblå ”horn”. Allt i ett försök att imponera på honan. Nordens Ark är den enda park i Sverige som håller arten och med lite tur kommer man till våren kunna se parningsspelet.
I Annamitebergen i Vietnam och Laos lever saolan, ett mytomspunnet hovdjur som ingen har sett i det vilda. Nordens Ark är nu tillsammans med ett 20-tal andra djurparker runt om i världen med och finansierar ett avelscenter som ska rädda saolan och andra hotade hovdjur i området.
I lördags anlände äntligen en ny pallaskatthona till Nordens Ark. Honan föddes förra året på Rotterdam zoo och är ett efterlängtat tillskott till de tre hanar som redan finns i parken.
Pallaskatten är en hotad liten vildkatt som lever i Centralasien. Kunskapen om arten är begränsad och exakt hur många som finns i det vilda är osäkert. På Nordens Ark hålls den här veckan världens första globala möte om hur vi räddar den hotade pallaskatten.
I ett spännande projekt har Nordens Ark under två månader jobbat med att få visenterna att stanna till på vågen som placerats i passagen mellan två av hägnen. När de gör det aktiveras en kamera som filmar och fotograferar djuret och vågdisplayen samtidigt.
Igår släpptes 2152 grönfläckiga paddor som fötts upp på Nordens Ark ut i det vilda i Högbyhamns fågelskyddsområde på Öland. Fem gånger tidigare har paddor släppts ut i området och i år har Nordens Ark med sig såväl årsungar som vuxna paddor. Förhoppningsvis kommer de äldre paddorna att spela till våren och nya små paddor att kläckas.
På midsommardagen föddes två söta små ungar hos de röda pandorna på Nordens Ark.
Ännu ligger ungarna i tryggt förvar i sitt bo, de föds nämligen blinda och är helt beroende av mammans omvårdnad.
Efter 50 år flyger nu pilgrimsfalkar över Arboga igen. Nordens Ark har i samarbete med Arboga fågelklubb satt ut tre pilgrimsfalkar högst upp på Lantmännens silo i Arboga. Falkarna kläcktes på Nordens Ark i mitten av maj 2018 och enligt dagsfärska rapporter mår falkarna bra.
Efter en lång resa till den lapska fjällvärlden har nu 49 fjällgäss kläckta på Nordens Ark i år släppts ut i det fria. För att nå häckningsområdet har gässen fått transporthjälp med både lastbil och helikopter. Väl framme träffar gässen nu sina vilda artfränder för att i höst flytta med dem söder ut.
Idag har den första utsättningen någonsin av större ekbock gjorts på fastlandet i Sverige. Under högtidliga former släppte landshövding Thomas Carlson ut större ekbockar från Nordens Ark i Björnö naturreservat, norr om Kalmar.
Den större ekbocken är idag en av Sveriges mest hotade arter. Skalbaggen, som är en av Sveriges största, finns bara kvar i en liten population i naturreservatet Halltorps hage på Öland. Nu arbetar Länsstyrelsen Kalmar län för att också etablera den fridlysta ekbocken i Björnö naturreservat, norr om Kalmar.
Mnemosynefjärilen är en av landets mest hotade fjärilar och ytterst få finns idag kvar i vårt land. För att bevara arten föds sedan 2016 mnemosynefjärilar upp på Nordens Ark. Ägg har samlats in från fjärilar i Blekinge och förökats på Nordens Ark och nu har 80-talet fjärilar kläckts.
Tillsammans med forntida mammutar och uroxar strövade en gång visenterna över Europas slätter. När de andra dog ut överlevde visenten - med ett nödrop – och nu finns fyra stycken på Nordens Ark.
På 1920-talet försvann visenterna från det vilda och bara ett fåtal fanns kvar i djurparker. Tack vare ett idogt arbete med avel och återintroducering finns nu 5000 visenter.
Det finns få saker som är så fridfulla som att höra fåglarna kvittra en tidig morgon. Vem har inte varit ute i skogen och njutit av fåglarnas vackra sång eller suttit på altanen med en kopp kaffe och lyssnat på koltrastens lugnande melodi från trädet bredvid? Föreställ er nu dessa scenarier fast utan fågelsång. Föreställ er skogar helt tomma på fågelliv och där tystnaden ekar i avsaknad av deras vackra sång.
Detta håller på att bli verklighet i regnskogarna runt om i Sydostasien och nu startar en kampanj för att hejda den pågående utrotningen av asiatiska sångfåglar och att sprida kunskap och medvetenhet om hoten mot dessa fåglar.
För första gången har de asiatiska vildhundarna på Nordens Ark fått valpar. En månad gamla och drygt fyra kilo tunga är de två flickorna och pojken idag. Nyfikna på omvärlden har de så smått börjat kika ut ur lyan där mamman hållit dem hittills.
Nordens Arks mångåriga arbete med uppfödning av amfibier har gjort oss duktiga och framgångsrika. Därför vände sig Dyreparken i Kristiansand, Norge till Nordens Ark när de skulle starta sitt arbete för att rädda kvar den hotade gölgrodan, eller damfrosk som den heter på norska.
- Det är viktigt att vi hjälps åt att rädda de hotade gölgrodorna. Att föda upp grodor för att sedan släppa ut i det vilda är inte helt enkelt, så det är roligt att vi kan dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper, säger Kristofer Försäter som jobbar med grodprojekten på Nordens Ark.
I dagarna flyttade 18 nya storkar in på Nordens Ark. De kommer från Storkprojektet i Skåne och förhoppningen är att kunna bidra med 25-30 ungar till storksläppet i juli.
Den vita storken har sedan 40- talet listats som akut hotad i Sverige. Storkprojektets mål är att få fram en vild storkstam som klarar sig på egen hand. Ett viktigt led i att bygga upp en vild stam är att maximera antalet flyttande ungstorkar.
I går delade Svenska PostkodLotteriet ut sitt miljardöverskott för 2017 till sina förmånstagare. Tack vare alla lottköpare går PostkodLotteriet glädjande nog in med 4,8 miljoner i projektet för att rädda den röda pandan i Nepal. Dessutom fick Nordens Ark även i år ta emot 7 miljoner till arbetet med att rädda världens hotade arter.Den röda pandan är en nyckelart i Nepals bergsskogar. Hoten mot den är många; avverkning för timmerproduktion och vedeldning, plantager, överbete från boskapen, pälsjakt samt den illegala djurhandeln. I pandans utbredningsområde finns otaliga andra arter som också hotas när bergsskogarna minskar eller försvinner.
Uttervalparna som föddes på Nordens Ark i somras har börjat visa sig ute i hägnet. Till utseendet är de förvillande lika vuxna uttrar, bara lite mindre.
Det har varit ett rekordår för de grönfläckiga paddorna på Nordens Ark. Under sommaren har 6.000 paddor fötts upp och 4.300 släpps ut på Öland medan resten övervintrar på Nordens Ark.
- Det är fantastiskt roligt, säger Kristofer Försäter som ansvarar för de grönfläckiga paddorna på Nordens Ark, det här är första året vi släpper ut så många paddor.
Pallaskatten är ett hotat litet kattdjur som lever bland bergen och stäppmarkerna i Centralasien, från Iran i väst till Kina och Mongoliet i öst. Än idag vet vi för lite om arten för att kunna utforma strategier för att rädda den i det vilda. Som ett led i det arbetet har ett utbildningsmaterial nu tagits fram som vi hoppas kommer öka lokalbefolkningens förståelse och engagemang för arten.
Saabägare är otroligt engagerade och måna om sina bilar. Det tar nu reservdelsindustrin fasta på och idag startar en årslång global kampanj för att förlänga bilarnas andrahandsvärde och samtidigt stötta Nordens Arks arbete med utrotningshotade djur och biologisk mångfald.
Forskare från Snow Leopard Trust har hittat och undersökt två vilda snöleopardungar i deras lya i Mongoliet. Det ger en unik möjlighet för forskarna att bättre förstå och i slutändan skydda denna utrotningshotade och än så länge hemlighetsfulla katt.
Ett internationellt forskarteam lyckades i somras lokalisera två stycken sällsynta och hotade snöleopardungar i deras lya i Mongoliet. Teamet har med hjälp av GPS-sändare spårat ungarnas mamma under flera månader. Honan är en del av den pågående långtidsstudien på snöleoparder som genomförs i Tostbergen, Mongoliet. Studien har pågått sedan 2009, vilket gör den till den hittills längsta och snöleopardpopulation till den mest välstuderade i världen.
Den långa färden mot den lapska fjällvärlden och ett liv i frihet har nu börjat för de 86 fjällgäss kläckta på Nordens Ark och Öster Malma i år. För att nå häckningsområdet får gässen transporthjälp med både lastbil och helikopter. Väl framme träffar gässen sina vilda artfränder och så bär det söder ut igen.
Mnemosynefjärilen är starkt hotad i Sverige och återfinns idag bara i några få landskap. Fjärilsäggen kläcks i april/maj och då måste de små larverna direkt hitta nunneört som är larvens enda värdväxt. Larverna växer fort och förpuppar sig under maj och har nu kläckts till vackra, fullbildade fjärilar.
Under vårens fältarbete i Tostbergen i Mongoliet har ytterligare tre snöleoparder fångats in och försetts med GPS-sändare. Informationen forskarna får från sändarna är ovärderlig i arbetet med att bevara snöleoparderna och lära sig mer om detta ännu ganska okända djur.
Nu går studien i Tostbergen in i en ny fas genom att Snow Leopard Trust även siktar på att GPS-märka stenbockar för att kunna studera både snöleoparderna och deras bytesdjur. Första steget för att kunna göra detta är att ta fram en säker och effektiv metod, något som visat sig svårare än förväntat.
För den vitryggiga hackspetten, som är vår mest hotade fågel, är läget akut och bara några få häckande par finns kvar i Sverige idag. För att bidra till att bevara arten föds ungar upp på Nordens Ark, som sedan släpps ut i det vilda. I år har avelsgruppen dessutom förstärkts med fyra viltfödda ungar från Norge som just nu handmatas tills de är stora nog att släppas ut i en voljär.
För första gången på flera år har två fina lamm fötts hos de tadzjikiska stäppfåren på Nordens Ark. Det är extra glädjande eftersom nya individer behövs bland de grupper av stäppfår som finns i Europas djurparker.
- Vilda får och getter är arter som ofta får ge plats åt mer spektakulära arter i djurparkerna. Bruna, växtätande flockdjur är inte samma publikmagneter, hur stora och vackra horn de än har, som tigrar och leoparder. De ger helt enkelt inte lika mycket uppmärksamhet, säger Ewa Wikberg zoologisk chef på Nordens Ark.
Det har varit en bra vår för fåglarna på Nordens Ark och glädjande nog kan man nu se årets ungar. Hos berguvarna tittar tre små duniga ungar fram under mammans beskydd och hos de vita storkarna i Våtmarken har fyra ungar kläckts. Både berguvsungarna och storkungarna kommer, när de blivit stora nog, att ingå i bevarandeprojekten för sina arter och släppas ut i det vilda.
Inte sedan dinosaurierna dog ut har så många djurarter stått på randen till utrotning som nu. En tredjedel av alla jordens groddjur bedöms vara utrotningshotade och har drabbats hårt. Den här veckan har Nordens Ark fokuserat extra på dessa fascinerande djur och på lördag uppmärksammas Save the Frogs Day genom en matning i Våtmarkshuset och exklusiv visning av parkens bevarandeprojekt för att rädda den akut hotade lemurlövgrodan.
För lite drygt åtta veckor sedan föddes årets järvvalpar på Nordens Ark. Båda järvparen har fått ungar, två honor vardera, vilket är extra kul eftersom vi fått hanar de senaste åren.
- Än så länge är de väldigt små och vägde inte ens två kilo när vi avmaskade och chipmärkte dem för två veckor sedan, säger djurvårdare Camilla Wikberg.
I höstas fick Nordens Ark uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköping att ta hand om en föräldralös liten utterunge som hittats ensam i Tranås. Idag, sex månader senare, är det dags för uttern att återvända till det vilda.
Expedition Bohuslän – äventyr för nyfikna. Så lyder den gemensamma parollen när Bohusläns populäraste och mest besökta turistmål går samman i en kampanj för att öka antalet besök och övernattningar till regionen.
Bakom kommunikationskonceptet står Turistrådet Västsverige tillsammans med Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, Strandverket Konsthall på Marstrand, Kosterhavets nationalpark i Strömstad, Havets Hus i Lysekil, Bohusläns Museum i Uddevalla, Nordens Ark i Hunnebostrand och Vitlycke museum i Tanumshede. Tillsammans har man idag över 1 miljon besökare varje år.
Lagom till första advent anlände en ny hotad art till Nordens Ark. Det är tre asiatiska vildhundar från Howletts Wild Animal Park i England som flyttat in i parken.
De asiatiska vildhundarna är idag Asiens mest hotade rovdjur, till och med mer hotade än både tigrar och snöleoparder. Det beror främst på att deras livsmiljöer krymper, men också på att antalet bytesdjur blir allt färre.
Många av världens insekter är hotade och i Skottland har den röda stubblomflugan nu försvunnit helt. Som tur är är arten ganska vanlig i Sverige och från Nordens Ark skickas nu fluglarver till Skottland för avel och framtida utplantering.
På fredagsförmiddagen kom en ensam utterunge, en liten hona, till Nordens Ark. Det är Länsstyrelsen i Jönköping som räddat den föräldrarlösa ungen som nu kommer att få stanna på Nordens Ark tills hon är stor nog att klara sig själv.
Förra veckan träffades representanter för flera fältorganisationer, bevarandeorganisationer och djurparker i Novosibirsk för att diskutera hotet mot världens pallaskatter och hur man ska gå vidare i arbetet för att rädda dem.
Som första djurpark i världen har Nordens Ark lyckats få den akut hotade montserratgrodan, eller kycklinggrodan som den också kallas, att leka och föröka sig. Endast ett fåtal individer finns kvar i det vilda och avelsarbetet är därför mycket viktigt för att rädda arten.
Bland bergen i Centralasien lever den hemlighetsfulla och anonyma pallaskatten. Tack vara det nya forskningsinitiativet "PICA" (Pallas’s Cat International Conservation Alliance) som lanserades tidigare i år, hoppas man kunna öka kunskapen om denna lilla katt. Projektet är fortfarande i sin linda, men redan nu börjar man se fantastiska resultat genom unika och sällsynta bilder på vilda pallaskatter.
Aldrig tidigare har så många fjällgäss kläckts på Nordens Ark som i vår, 65 små gässlingar blev det till slut. Gässlingar som nu flyttat upp till Lappland där de släppts ut i det vilda. Tanken är att de ska komma att ingå i de vilda fjällgässflockarna och följa dem när det är dags att flytta söderut.
I mitten av maj fick parkens pallaskatter tillökning. Med lite tur kan man nu se pallaskattungar i hägnet på Nordens Ark.
I mitten av juni föddes två persiska leopardungar på Nordens Ark. Det är de första ungarna som fötts i Sverige och det är två små hanar som nu väger ca 2300 gram. De är ännu för små för att lämna lyan, men vi sänder live inifrån boet för de som vill se dem.
11 vitryggiga hackspettsungar uppfödda på Nordens Ark ska nu få se nya vidder. Idag åker Nordens Ark och Naturskyddsföreningen med ungarna till centrala Värmland och nedre Dalälvsområdet för utsättning.
De vitryggiga hackspettsungarna placeras i utsättningsburar och kommer att stanna i dessa i ungefär en vecka. Därefter kommer burarna att öppnas och stödutfodring kommer ske tills hackspettarna inte längre kommer tillbaks för föda. - I år hoppas vi kunna fungera lite som kontaktförmedlare säger Kristoffer Stighäll, projektledare för Vitryggig hackspett på Naturskyddsföreningen. Vi kommer att placera ut honorna i området där det finns en ensam hane och vice versa och hoppas att tycke uppstår.
Nordens Ark har under många år fött upp fjällgäss, men aldrig har vi fått så många ungar, gässlingar, som i år. Den 16 maj kläcktes den första ungen och nu har vi 65 ungar som går tillsammans med föräldrarna innan det är dags att släppas ut i Lappland.
Att kontakt med djur och natur är en viktig del för vårt välbefinnande och vår hälsa är de flesta överens om idag. Barn och ungdomar med särskilda behov har ofta svårt eller ingen möjlighet att idag få ta del av detta. Som ett led i att höja livskvaliteten hos denna utsatta och behövande grupp i samhället startar Nordens Ark en utbildning för deras vårdare och ledsagare.
Med en ”hotad helg” sparkar Nordens Ark igång sin del i den europeiska kampanjen Let it Grow. Syftet är att öka medvetenheten om den lokala biologiska mångfalden och hur vi tillsammans kan bevara den.
Under helgen kan besökarna i parken lära sig mer om vad man kan göra hemma i trädgården eller på balkongen för att gynna djur och växter, man får också bygga ett eget insektshotell och den som vill kan följa med på en specialguidning i parken.
Grönfläckiga paddor är Sveriges mest hotade groddjur och klassas som Sårbara på rödlistan. Under många år har Nordens Ark arbetat för att rädda arten, främst genom uppfödning och utsättning. För första gången har nu paddorna på Nordens Ark lekt i visningshägnet i Våtmarken och besökare kan se de fina äggsträngarna i vattnet.
Montserratgrodorna har inte haft det lätt och efter flera motgångar listas arten som akut hotad på den internationella rödlistan. Nordens Ark deltar nu i ett ambitiöst utplanteringsprojekt för att rädda denna hotade art. Till Nordens Arks specialbyggda laboratorium anlände därför nyligen ett 20-tal grodor från Durrell Wildlife Conservation Trust och London Zoo, i England.
Världens snöleoparder är hotade men i Mongoliet satsar man nu på att förbättra förutsättningarna för dem. En ny nationalpark bildades i dagarna och kommer att binda samma ytterligare två skyddade områden. På så sätt skapas ett av världens största skyddade områden i snöleopardhabitat.
Pallaskatten är ett litet kattdjur som lever bland bergen och stäppmarkerna i Centralasien, från Iran i väst till Kina och Mongoliet i öst. Efter en kraftig tillbakagång på flera håll inom utbredningsområdet listas arten som Nära hotad på den internationella rödlistan och nu startar det enskilt största samarbetsprojektet för att bevara pallaskatten i det vilda.
Den 21 februari föddes en liten järvvalp på Nordens Ark. Nu, sex veckor gammal är han fortfarande helt beroende av mamman och stannar snällt i lyan där hon lagt honom. Det är det här järvparets första unge och honan och hanen går tillsammans i hägnet, även om honan vaktar ungen noga.
För fjärde året i rad samlas nu tre av Sveriges främsta fjärilsexperter på Nordens Ark för att under några intensiva dagar inventera de fjärilar som fångades in förra sommaren. Tidigare år har flera unika och intressanta arter hittats och vi väntar med spänning på resultatet från 2015.
Nu råder full aktivitet på Lantgården på Nordens Ark. Lagom till påsken har kaninungar fötts och kycklingar kläckts och lamningen startar vilken dags om helst.
Under två veckor firar vi påsken med aktiviteter och matningar både på Lantgården och i Vilda parken. Förra årets populära äggjakt kommer tillbaka och startar den 25 mars. Varje dag gömmer vi ett påskägg i parken och ledtrådar kommer att läggas ut på facebook och instagram.
Postkodlotteriet stödjer Nordens Ark för sjätte året i rad
Den vietnamesiska dammsköldpaddan är en av världens 25 mest hotade sköldpaddor. På Nordens Ark har vi nu för första gången lyckats få arten att föröka sig.
Den sista av fjolårets pallaskattungar har flyttat från Nordens Ark. I torsdags lämnaden den Sverige och mindre än ett dygn senare var den framme på Nasu Animal Kingdom i Ooshima i Japan. - Resan gick bra och redan dagen efter åt hon, säger Karin Larsson som är ansvarig för djurtransporterna på Nordens Ark. Ibland kan det ta lite tid för djuren att anpassa sig till sin nya miljö, men det här gick jättebra.
Under onsdagens styrelsemöte överräckte föreningen Nordens Arks Vänner en gåva på en miljon kronor till Nordens Ark.
- Det känns fantastiskt att ta emot gåvan, säger Vd Mats Höggren som var med på styrelsemötet. Vi har världens bästa vänförening och det är roligt att människor är så generösa och engagerade i vårt arbete med att rädda och bevara utrotningshotade djur.
En pilgrimsfalk som fötts upp på Nordens Ark har fångats av fågeljägare i Marocco. Efter att lösen betalats ut har falkhanen nu åter släppts fri. Förhoppningsvis återvänder han till Sverige och kommer även i år att bli pappa till en kull pilgrimsfalkungar.
Världens våtmarksområden är viktiga för såväl människor som djur och växter. De myllrar av liv och på Nordens Ark finns flera arter som lever i våtmarker som till exempel grodor, tranor, storkar och sköldpaddor.
Lördag den 6 februari fokuserar vi lite extra på Våtmarken och arrangerar en specialvisning kl 13-15 med fokus på arter som lever i just sådana områden. Vi tittar närmare på djurens specialanpassningar, vad de äter och passar även på att mata våra japanska tranor, montserratgrodor och sköldpaddor.
Just nu pågår Scandinavian Wildlife Film Festival på Nordens Ark. Det är en naturfilmfestival fylld av spännande inslag. Här får såväl proffs som amatörfilmare en chans att förkovra sig på flera workshops och seminarier.
Lagom till lucia i december föddes två små manvargsvalpar på Nordens Ark, en hane och en hona. Som vid tidigare födslar tog honan fint hand om sina ungar, diade och tvättade dem. Tyvärr gjorde tumörer i tarmarna att hon inte klarade sig utan dog sex dagar senare. Sedan dess har djurvårdarna på Nordens Ark skött valparna medan pappan hela tiden har funnits i närheten.
Nordens Ark har under några år bidragit till att rädda en av världens mest hotade grodarter, lemurlövgrodan som lever i bergsregnskogen i Costa Rica. Liksom många andra amfibier har den drabbats av en svampsjukdom som sprider sig över hela världen och döda många arter. Nu har Nordens Ark fått förtroendet att hålla en grupp av lemurlövgrodor som en säkerhet om arten skulle dö ut i det vilda. Det sker i ett samarbete mellan Nordens Ark, Manchester University and Museum, Bristol Zoo och ett forskningsinstitut i Costa Rica.
På Nordens Ark bedrivs ett världsunikt projekt där vi föder upp större ekbock som är en av Sveriges mest utrotningshotade insekter. Under inledningen av projektet har avelsdjur samlats in i Polen där den större ekbocken är betydligt vanligare. Nu är det dags för de bockarna att åka tillbaka hem till Polen.
Vid det årliga internationella WAZAmötet fick Nordens Arks förre Vd Lena M Lindén ta emot den prestigefulla Heini Hediger Award. Utmärkelsen är en av de finaste i djurparksvärlden och är ett tecken på det mångåriga och viktiga arbete som Lena gjort både på Nordens Ark och internationellt för bevarandet av hotade djur.
2400 trädplantor har planterats i Nordens Arks Ekopark. Under flera år kommer plantorna att utsättas för en rad olika störningar som bete och bränder. Syftet är att se vad som krävs för att hålla vårt landskap öppet och hindra det från igenväxning. En så stor forskningsstudie har aldrig gjorts på dessa breddgrader.
I slutet av juni och början av juli samlades fem honor och tre hanar av större ekbock in i Halltorps hage. Ekbockarna kommer att utgöra den första avelsstammen vars avkommor sedan kommer att sättas ut i det vilda. Projektet är banbrytande i sig och detta steg är avgörande för det fortsatta arbetet.
Nordens Ark har återigen fått en kull pallaskattungar. Förra året överlevde alla ungar och kunde skickas till djurparker runt om i Europa. Med stärkt kunskap hoppas vi nu kunna upprepa denna framgång. Dessutom har Nordens Ark ingått i ett nytt samarbete med fokus på att lära sig mer om pallaskatten i det vilda.
Nyligen sattes rekordmånga fjällgäss ut i frihet i Lappland. Fjällgåsen är globalt utrotningshotad och en av Sveriges mest akut hotade fågelarter.
- Vi har fått god fart på avelsverksamheten på både Nordens Ark och Öster Malma, det släpps ut många gäss från våra avelsanläggningar. Det är extra viktigt för projektet att många gäss kan släppas ut eftersom dödligheten bland ungfåglar är hög, säger Christer Larsson, projektledare på Nordens Ark.
Torsdagen den 25 juni flyttade tre falkungar in på Folksamskrapan på Södermalm. Nu har bolådan öppnats och falkarna har fått ge sig ut på flera flygturer. Tyvärr förolyckades en av falkarna den första dagen men de andra två har setts flygträna i området. – En falk behöver bara flygträna några gånger innan den är världens snabbaste fågel, säger Christer Larsson, projektledare på Nordens Ark.
I torsdags placerades för andra året i rad tre pilgrimsfalkar i en bolåda högst uppe på Folksamsskrapans tak på Södermalm. Falkarna försvann från Stockholm på 1950-talet och återkom 2014 i och med den första utsättningen. Projektet drivs gemensamt av Nordens Ark, Stockholms Ornitologiska Förening, Naturskyddsföreningen och Folksam.
Naturskyddsföreningen och Nordens Ark har träffat ett nytt treårigt samarbetsavtal om fortsatt samarbete om vitryggig hackspett, en av Sveriges mest hotade fågelarter. Avtalet innebär att Nordens Ark fortsätter att föda upp vitryggiga hackspettar. Dessa kommer att sättas ut inom ramen för Naturskyddsföreningens mångåriga projekt vitryggig hackspett, i syfte att restaurera beståndet av denna art i landet.
Nu börjar Stiftelsen Nordens Arks amurtigertrio ge sig ut på äventyr. De sju veckor gamla ungarna smyger och busar i hägnet för fullt. Glädjande är dessutom att antalet vilda amurtigrar i Ryssland ökar. Det visar siffror från den senaste tigerräkningen.
Vad gör en två veckor gammal amurtigerunge hela dagarna? Nu kan du få svaret. Från och med idag kan du följa livet i tigerlyan på Nordens Ark live via en av parkens huvudsponsor gp.se.
Mats Höggren tillträder den 1 augusti 2015 som ny VD för Stiftelsen Nordens Ark. Samtidigt blir nuvarande driftchefen Linnéa Johansson vice VD.
På kvällen torsdagen den 23 april föddes tre amurtigerungar på Nordens Ark i Bohuslän.
I mitten av mars gav sig Klimat-Klara och Klimat-Klas ut på nya äventyr. Nu har rapporter nått Klimat-Klas som besök Frösve skolan i Stöpen som ligger i Skövde kommun.
Nordens Ark arbetar på nytt med ett snöleopardprojekt i Gobiöknen. För några veckor sedan åkte två av projektets forskare Örjan Johansson och Gustav Samelius till Gobiöknen. Ganska snabbt lyckades de fånga in och märka den tjugonde snöleoparden med en GPS-sändare i denna banbrytande studie.
Fram till 1860-talet fanns det stortrapp i några av Skånes öppna ljung- och gräslandskap. Nu diskuteras förutsättningarna för en återutplantering av denna karismatiska fågel. Ett examensarbete från SLU visar att möjligheterna finns. Den 8 april följs arbetet upp med ett seminarium på Nordens Ark i Bohuslän.
Stiftelsen Nordens Ark och Länsstyrelsen i Kalmar län har lyckats sluta cirkeln med en av Sveriges mest hotade insekter, större ekbock. För några dagar sedan hittade djurvårdare de första äggen och larverna som ekbockar som fötts upp på Nordens Ark har lagt. Det innebär att vi har lyckats föda upp ekbockar som sedan parat sig och lagt befruktade ägg. Det här är det sista och avgörande steget när det kommer till uppfödning i projektet. Nästa steg är att sätta ut uppfödda ekbockar i det vilda.
I förra veckan delade Svenska PostkodLotteriet ut sitt överskott för 2014. Stiftelsen Nordens Ark är en av 53 förmånstagare. I år fick stiftelsen sju miljoner till den dagliga driften och fem miljoner till ett nytt specialprojekt.
- Vi är mycket glada att kunna börja året med en gåva på 400 000 kr till Nordens Ark viktiga arbeta. Vårt fokus är självklart att kunna ge fler gåvor under året, säger Sonia Lundin, ordförande i Nordens Arks Vänner (NAV).
Vi tror att du fortfarande kan kyssa många grodor – även om du redan har hittat din prins eller prinsessa. Visa din kärlek för båda genom att ge en personlig Amfibie Ark gåva som present på Alla hjärtans dag!
I slutet på juli släppte Projekt Fjällgås, som är ett samarbete mellan Stiftelsen Nordens Ark och Svenska Jägareförbundet, ut 54 fjällgäss i Norrland. Fem av gässen var försedda med satellitsändare och de senaste månaderna har man kunnat följa deras framfart live på nätet. Sändningarna har gett projektet ovärderlig information om fåglarnas rörelser och vintervistelse.
Djurparksdjurens biologi och beteende är en nystartad distanskurs som anordnas av Högskolan i Skövde, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Skara och Stiftelsen Nordens Ark i samarbete. Syftet med kursen är att lära sig mer om hur djur beter sig på en djurpark, kopplat till djurens biologi.
Nordens Ark är en av Svenska Postkodlotteriets förmånstagare. Det innebär att vi med jämna mellanrum får vara med på deras festlighet GrannYran.
2015 är nu här och det innebär ett nytt medlemsår för Nordens Arks Vänner (NAV). 2014 slog NAV rekord med antalet medlemmar, och vi hoppas på att kunna göra det återigen.
Stiftelsen Nordens Ark har för första gången skickat amurtigerungar till andra parker som arbetar med bevarandearbetet av arten. Nyligen signerade även Nordens Ark och Världsnaturfonden, WWF, ett avtal om att fortsätta med amurtigerprojektet på plats i Ryska Fjärran Östern.
I år har Nordens Arks Vänner (NAV) ökat sitt medlemsantal med hela 96 procent.
- Vi är jätteglada för att så många vill stödja oss, tack alla som valt att bli medlemmar, säger Sonia Lundin, ordförande i NAV.
För första gången någonsin har pallaskattungar födda och uppvuxna på Stiftelsen Nordens Ark överlevt. Nu kommer de att skickas till parker i Europa. Ett nytt samarbete mellan alla zoologiska parker i Europa har lett till framgången.
Honan som kom till Nordens Ark från Tyskland i början av juni har under sommaren gått i ett hägn som inte ligger i den publika delen. Vid ankomsten var hon mycket orolig och vi beslutade att hon i lugn och ro skulle få vänja sig vid parken. Lagom till höstlovet har hon nu flyttat ut till de nybyggda hägnen i parken.
Igår fick Stiftelsen Nordens Ark (NA) motta det första Bohuspriset. Priset delas ut av Thordénstiftelsen och det gjordes under Bohusbienalen.
För första gången ska ett av våra Przewalski vildhästston sättas ut i ett reservat i Kazakstan. Idag, torsdag, hämtas stoet från Stiftelsen Nordens Ark för att transporteras till Tyskland.
I slutet av juli släpptes 55 fjällgäss ut i Lappland. Fem av dessa var försedda med radiosändare och nu kan du följa fjällgässens framfart över Norden. ”Det här är jätteintressant, nu får vi reda på mycket mer och kan följa fåglarna på ett helt annat sätt”, säger Christer Larsson, projektledare på Stiftelsen Nordens Ark.